Ur kortfilmen 'Förhör' av Jakob Márky. Baserad på ett kapitel ur Magnus Dahlströms roman med samma titel. Pressbild.
Ur kortfilmen "Förhör" av Jakob Márky. Baserad på ett kapitel ur Magnus Dahlströms roman med samma titel. Pressbild. Bild: Göteborgs filmfestival

Gör film av Dahlströms bok

Ett kapitel ur Magnus Dahlströms kritikerrosade roman "Förhör" har blivit kortfilm – och nominerats till priset Startsladden på Göteborgs filmfestival.

ANNONS

Det är tio år sedan något som Magnus Dahlström skrivit hamnade på en bioduk. Då var det hans originalmanus ”Ond tro” som filmatiserades av Kristian Petri. Nu har Jakob Márky gjort kortfilm av ett av kapitlen i boken ”Förhör”, som publicerades i våras, och han har planer för mer.

– Jag har rättigheterna till att filmatisera hela romanen. Jag skulle gärna göra en tv-serie av den, säger Márky.

Hans filmatisering av "Förhör" är en av åtta kortfilmer som nominerats till priset Startsladden som delas ut på Göteborgs filmfestival i januari.

Romanen ”Förhör” består av femton kapitel där en anonym civilanställd utredare hos polisen får i uppdrag att följa upp anmälningar av sådana fall som andra inte har tid med. Fall som många kanske menar borde läggas åt sidan. Men för denna anonyma utredare blir några av fallen mer personliga.

ANNONS

Anti-crime

Boken, som publicerades i mars i år, hyllades av kritikerna. Många menade att den påminde om Kafkas ”Processen”, men sedd från andra sidan.

– Det handlar om en person som befinner sig i ett maktlöst limbo. Det är befriande med anti-crime, det viktiga är människorna, inte att få ett svar. Jag tycker om spänningsromaner där fallet inte är det viktiga, säger Jakob Márky och fortsätter:

– För mig är det här årets bästa bok. Jag träffade Dahlström och förklarade vad jag ville. Till exempel att jag inte ville visa ansikten. De är ett sätt att skapa dissonans.

Márky förklarar att hans idé om att göra en tv-serie av bokens femton kapitel skulle gå ut på att göra alla avsnitt korta.

– Kanske så där tio minuter per avsnitt.

Vill göra långfilm

Som spelfilmsregissör har Márky hittills gjort fem kortfilmer, ”Förhör” inkluderad. Senast i vintras var han aktuell med ”Midas”, där Johan Widerberg gjorde samtliga roller. Widerberg förekommer även i ”Förhör”, men där som en röst i telefon.

”Midas” tävlade om Startsladden-priset på Göteborgs filmfestival i fjol, och nu har alltså Márkys förhoppning om att bli nominerad även med "Förhör" blivit verklighet.

– Men det är synd att inte kunna visa filmen på Draken. Det är ju kronjuvelen. Festivalen kommer ju att vara helt digital.

ANNONS

Jakob Márky har ett par långfilmsprojekt han hoppas kunna få stöd till. Medan han väntar på det har han fått finansiering till ännu en kortfilm.

– Den är med Johan Rabaeus, som spelar sig själv, avslöjar han.

Gunnar Rehlin/TT

Författaren Magnus Dahlström. Arkivbild.
Författaren Magnus Dahlström. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Fakta: Jakob Márky

Aktuell med: Kortfilmen "Förhör".

Bakgrund: Jakob Márky har tidigare regisserat flera kortfilmer och reklamfilmer samt videoverket "Salle 2:118 Siri" som visades på Moderna museet i Stockholm 2011.

2012 tilldelades han manuspriset "Efter Bergman" för bästa kortfilmsmanus till filmen "Fuga".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS