Den belgiska regissören Chantal Akermans film har utsetts till världens bästa. Arkivbild.
Den belgiska regissören Chantal Akermans film har utsetts till världens bästa. Arkivbild. Bild: Jonathan Short

Franskspråkig film vald till bästa någonsin

ANNONS

En film av den belgiska regissören Chantal Akerman har valts till den bästa filmen någonsin av en grupp filmexperter, i en undersökning av det brittiska filminstitutet. "Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles" från 1975 hamnade i år i toppen, skriver BBC.

Akerman gick bort 2015, 65 år gammal. Hon anses vara en av de mer banbrytande feministiska filmskaparna. Den utvalda filmen handlar om en änka som prostituerar sig för att få det att gå ihop, men som dödar en av sina klienter.

Undersökningen görs varje årtionde sedan 1952 och det här är den första gången en film av en kvinna tar sig in på topp tio. I 40 år var det Orson Welles "Citizen Kane" som låg i topp, men 2012 knep Alfred Hitchcocks "Vertigo" i stället förstaplatsen.

ANNONS

Sammanlagt har 1 639 kritiker, akademiker och anställda i filmbranschen tagit fram sina tio bästa filmer. På andra plats kom Hitchcocks "Studie i brott", följd av "Citizen Kane", Yasujirō Ozus "Tokyo Story" och Wong Kar Wais "In the mood for love".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS