Sedan Filminstitutet vägrat att betala höjningen har ärendet gått till domstol. Arkivbild.
Sedan Filminstitutet vägrat att betala höjningen har ärendet gått till domstol. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Filmhusets hyra femfaldigas – vägrar betala

Filminstitutet vägrar att betala en årlig hyreshöjning från 2,9 miljoner till 15,3 miljoner kronor som Statens Fastighetsverk (SFV) aviserade om i fjol. Ärendet har nu gått till domstol, rapporterar DN.

ANNONS
|

Filminstitutet äger sin fastighet på Gärdet i Stockholm och höjningen avser tomträttsavgälden, hyresavgiften man betalar för att nyttja marken.

Enligt Anette Novak, vd på Filminstitutet, hänvisar verket till principen om affärsmässighet. Finansinstitutet anlitade en egen värderingsfirma.

– Vi förstår inte. Tittar man på markvärdesutvecklingen under den här perioden så har marken gått upp ungefär två och en halv gånger. Men de kräver att vi ska betala en avgäld som baseras på ett antagande att markvärdet femdubblats, säger Novak till DN.

Ingrid Eiken, generaldirektör för Fastighetsverket, är medveten om att höjningen är kraftig.

– Samtidigt är det femton år sedan det gjordes en höjning och höjningen ska återspegla marknadsvärdet på den här tomten.

ANNONS

Vidare säger hon att två experter har hjälpt dem med värderingen.

Eftersom Filminstitutet inte godkände höjningen stämde Fastighetsverket Filminstitutet i vintras. Nu ligger ärendet på Mark- och miljödomstolens bord.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS