Mikey Madison i 'Anora'. Pressbild.
Mikey Madison i "Anora". Pressbild. Bild: Neon/AP/TT

Film om sexarbetare tippas vinna i Cannes

Med filmer som ”The Florida project” och ”Tangerine” har Sean Baker gjort sig känd som en regissör som med ömsinthet och humor skildrar utstötta människor.
Nya filmen "Anora" kan bli hans största framgång. Den toppar nu listan över potentiella Guldpalmsvinnare på lördag.

ANNONS

– Det är berättelsen om en kvinna som har styrka och kontroll även när världen rämnar kring henne, säger Sean Baker när han och hans skådespelare möter pressen under filmfestivalen i Cannes.

Huvudpersonen Anora är sexarbetare i New York. Hon träffar sonen till en rysk oligark, en ung man för vilken livet bara består av party. De två inleder ett förhållande och gifter sig i Las Vegas – vilket får topplocket att gå för mannens föräldrar som genast beger sig till New York.

En stjärna är född

Det är rörande, det är roligt och gör omedelbart stjärna av huvudrollsinnehavaren Mikey Madison. Baker skrev rollen för henne.

ANNONS

– Jag kom med idén till henne och sade "jag skriver det här för dig". Sedan diskuterade vi det, berättar han.

Mikey Madison, känd från tv-serien "Better things" och filmer som "Scream" och "Once upon a time in Hollywood", blev överraskad av initiativet.

– Ingen har någonsin skrivit något för mig tidigare. Det gjorde att Sean och jag var i kontakt hela tiden och kunde tala om och utveckla karaktären.

"Filmer måste ha humor"

Filmen är ofta mycket rolig, det finns bland annat en lång scen i den som påminner om klassiska komedier som "Go'dag yxskaft" med mycket fysisk komedi.

– Man måste ha humor för att klara sig i livet, säger Sean Baker.

– Och filmer måste ha humor. Jag klarar inte av att se en film som inte har humor. Även i en tragisk berättelse måste det finnas humor, och det gäller att hitta den rätta balansen.

"Anora" är ännu inte såld till Sverige, men lär bli det efter succén i Cannes, möjligen toppat med ett pris på lördag kväll.

Regissören och manusförfattaren Sean Baker skrev rollen som Anora direkt för Mikey Madison. Arkivbild.
Regissören och manusförfattaren Sean Baker skrev rollen som Anora direkt för Mikey Madison. Arkivbild. Bild: Matt Licari/AP/TT
ANNONS