Febrilt jobb i Notre-Dame tre år efter brand

Tre år har gått sedan den förödande branden som raserade stora delar av den världsberömda katedralen Notre-Dame i Paris. Klockan tickar och ett febrilt arbete pågår för att hinna färdigställa katedralen inför OS sommaren 2024.

ANNONS
|

Det var en syn som chockade en hel värld: den gotiska katedralen från 1100-talet i ett hav av lågor. Den magnifika spiran som föll, klockan och delar av valvet som förstördes inför åskådarnas ögon.

Efter branden den 15 april 2019 vidtog det herkuliska arbetet med att återställa den anrika byggnaden, som brukade ta emot nära tolv miljoner besökare årligen. Förutom det mödosamma arbetet att röja upp bland spillrorna har restaureringsarbetet involverat otaliga specialister och hantverkare, som bland mycket annat har rengjort orgeln – den största i sitt slag i Frankrike – och de stora målningarna från 1600- och 1700-talen.

Nästa steg blir att ersätta katedralens medeltida skepp och ramverk i trä, som också gick förlorade i branden. 1 000 träd från olika delar av Frankrike har valts ut för ändamålet, skriver AFP.

ANNONS

Förutom ambitionen att återskapa Pariskatedralens forna glans, ska ett par nymodigheter införas, i form av samtida konst och ett splitter nytt ljussystem. När arbetet är färdigt kommer besökarna också att kunna gå in genom katedralens stora port på framsidan, till skillnad från tidigare då passagen skedde genom sidodörrar.

Förhoppningen är att allt ska stå färdigt i tid till den 26 juli 2024, då Paris står som värd för sommar-OS.

Förhoppningen är att arbetet med den eldhärjade katedralen Notre-Dame ska vara färdigt i tid till sommar-OS 2024. Arkivbild från förra året.
Förhoppningen är att arbetet med den eldhärjade katedralen Notre-Dame ska vara färdigt i tid till sommar-OS 2024. Arkivbild från förra året. Bild: Ian Langsdon/AP/TT

Fakta: Katedralen Notre-Dame

Katedralen i Paris började byggas 1163 under kung Ludvig VII:s regeringstid och tog runt 200 år att färdigställa. Den formgavs av Maurice de Sully.

Byggnaden pryds av skulpturer av mytologiska varelser, så kallade gargoyler, som ofta är sammansatta av flera djurkroppar.

Katedralen var skådeplatsen för Victor Hugos berömda roman "Ringaren i Notre-Dame" från 1831, där den puckelryggade huvudpersonen Quasimodo finner en fristad i katedralen där han anställs som klockringare.

Källor: NE och Reuters.

ANNONS