'Assassin's creed: Valhalla' lanseras i samband med Sonys och Microsofts nya konsoler i veckan. Men spelet är likt väldigt många andra kommande titlar inte exklusivt för något av formaten. Det är andra saker som ska locka köparna till nästa generations spelkonsoler. Pressbild.
"Assassin's creed: Valhalla" lanseras i samband med Sonys och Microsofts nya konsoler i veckan. Men spelet är likt väldigt många andra kommande titlar inte exklusivt för något av formaten. Det är andra saker som ska locka köparna till nästa generations spelkonsoler. Pressbild. Bild: Ubisoft

Experten: Hårdvaran i fokus – inte spelen

Nya spelkonsoler brukar marknadsföras med exklusiva titlar. Inte den här gången.
– Det här generationsskiftet handlar om att byta upp sig för framtiden, inte om att spela någonting extra fantastiskt precis just nu, säger spelexperten Tobias Bjarneby.

ANNONS

På tisdag lanserar Microsoft de två versionerna av sin nya stationära konsol, Xbox series X och Xbox series S. Två dagar senare är det dags för Sony att lansera sitt motdrag, Playstation 5.

Enligt Tobias Bjarneby, grundare av Stockholms spelmuseum och speljournalist i 30 år, är det inte fråga om något visuellt sjumilasteg på samma sätt som för några år sedan.

– På ytan blir skillnaden mellan konsolgenerationerna mindre och mindre, det är en trend vi sett länge. Grafiken är i dag så avancerad att stegen framåt blir allt svårare att upptäcka med blotta ögat, säger han.

Hastighet och tillgänglighet

Inte heller är det från Sony och Microsofts håll den här gången fråga om att snacka upp en viss titel.

ANNONS

– Nej. Faktiskt ingen alls. I stort sett allt som släpps till nya Playstation och Xbox den närmaste tiden släpps också till gamla Playstation och Xbox. Istället handlar marknadsföringen av de nya konsolerna mycket om hastighet och tillgänglighet. Båda formaten erbjuder SSD-lagring, vilket innebär att väntetiderna under spelen blir märkbart kortare, säger Bjarneby.

Han förutspår att båda konsolerna kommer att gå bra, rent försäljningsmässigt, och påpekar att Sony har ett rejält kommersiellt övertag sett till förra generationens hårdvara.

– Men det betyder egentligen ingenting när vi nu startar om. Det mest spännande blir att följa hur deras spelutbud och betalningsmodeller kommer att se ut på sikt – och om de skiljer sig åt.

Samma typ av spel

Bjarneby tror också att det kan komma att dröja innan spelarna får uppleva något mer banbrytande när det kommer till spelform- och uttryck på de nya konsolerna:

– Just nu handlar det om exakt samma typ av spelutbud som vi sett under den förra generationen – från påkostade "blockbusters" till kreativa indiespel, och väldigt mycket däremellan. På sikt kommer säkert nya typer av spelidéer att definiera den här generationen, men det är alltid svårt att förutspå dem så här tidigt.

– Nintendo har egentligen levt i sitt eget parallella universum sedan lanseringen av Wii för 15 år sedan. De vill inte tävla med Sony och Microsoft, och jag tycker att de gör helt rätt i det. Switch är bara tre år gammal och en fantastisk konsol i sin egen rätt. Den kommer såklart att uppdateras på sikt, men just nu koncentrerar sig Nintendo på vad de är bra på, och bryr sig inte nämnvärt om vad de två andra drakarna sysslar med.

ANNONS

Marcus Alexandersson/TT

'Spiderman: Miles Morales' till Playstation 5 är den enda på förhand stora lanseringstiteln som är unik för någon av de nya konsolerna. Pressbild.
"Spiderman: Miles Morales" till Playstation 5 är den enda på förhand stora lanseringstiteln som är unik för någon av de nya konsolerna. Pressbild. Bild: Insomniac/Sony

Fakta: Playstation 5

Sonys flaggskepp släpps 12 november i Nordamerika, Australien, Japan och flera andra delar av Asien och en vecka senare i Europa och övriga världen.

Som namnet antyder är det Sonys femte stationära konsol. Föregångaren Playstation 4 hade i slutet av oktober i år hittills sålts i nära 114 miljoner exemplar, enligt branschmedia. Siffror som gör maskinen till den fjärde mest sålda spelkonsolen hittills.

Playstation 5 kommer att säljas i en version med skivläsare (cirkapris 6 000 kronor) och en utan skivläsare (cirkapris 5 000 kronor) – de båda maskinerna är dock identiska i övrigt.

Playstation plus är namnet på Sonys onlinetjänst där användare får tillgång till spel, rabatter och kan möta andra online – kostnaden är cirka 600 kronor för en helårsprenumeration eller cirka 100 kronor per månad.

Fakta: Xbox series X och S

Microsoft lanserar sina nya konsoler globalt den 10 november.

Maskinerna är den fjärde generationens stationära konsoler från företaget. Föregångaren Xbox one har hittills sålt i cirka 50 miljoner exemplar, enligt branschmedia.

Den kraftfullare Xbox series X lanseras med ett cirkapris på 5 700 kronor och den både fysiskt- och prestandamässigt mer blygsamma Xbox series S lanseras med ett cirkapris på 3 600 kronor.

Den stora skillnaden mellan de båda maskinerna är att Xbox series X är kraftfullare, möjliggör spelande i 4K-upplösning, har större hårddisk samt skivläsare.

Båda konsolerna ingår dock i Microsofts nya onlinetjänst Xbox game pass där kunderna får tillgång till spel likt musik på Spotify eller serier och film på Netflix. Xbox game pass fungerar, beroende på betalmodell, även på datorn och i mobilen. Kostnaden för abonnemanget ligger på mellan cirka 100 och 140 kronor i månaden.

ANNONS