Eurovision installationen vid Malmö live har vandaliserats med röd färg och klotter under helgen.
Eurovision installationen vid Malmö live har vandaliserats med röd färg och klotter under helgen. Bild: Johan Nilsson/TT

Eurovision-skylt vandaliserad

Eurovision-installationen i Malmö har vandaliserats. Under natten till måndagen stänktes skylten ned med röd färg samtidigt som orden "Free Gaza" klottrades på installationens bas.

ANNONS

Någon har kastat röd färg på den digitala skylten vid Malmö Live där det bland annat står "United by music". Enligt Sydsvenskan klottrades även meningen "Free Gaza" på installationens bas.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse, men ingen misstänkt finns.

Den europeiska radio- och tv-unionen EBU hade inledningsvis synpunkter på Israels bidrag eftersom man menade att budskapet i låten "October rain" var för politiskt.

Men för bara några dagar sedan, den 7 mars, stod det klart att Israel kommer att delta i Eurovision som anordnas i Malmö i maj.

Beskedet kom efter att det israeliska public service-bolaget KAN ändrat delar av texten och bytt låtnamn till "Hurricane".

ANNONS

Israels deltagande har lett till demonstrationer och protester. I januari skrev 1 005 svenska artister under ett upprop där de uppmanade SVT och EBU att utesluta landet från tävlingen.

”Vi förväntar oss att både EBU och SVT är konsekventa i sin hållning gentemot länder som kränker demokratiska värden och mänskliga rättigheter”, skrev artisterna bakom uppropet.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse efter att någon vandaliserat Eurovision-installationen vid Malmö live.
Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse efter att någon vandaliserat Eurovision-installationen vid Malmö live. Bild: Johan Nilsson/TT
ANNONS