Författaren Torbjörn Flygts genombrottsroman 'Underdog' blir nu en monologföreställning på Malmö stadsteater. Skådespelaren Erik Borgeke har dramatiserat boken och ska spela huvudrollen.
Författaren Torbjörn Flygts genombrottsroman "Underdog" blir nu en monologföreställning på Malmö stadsteater. Skådespelaren Erik Borgeke har dramatiserat boken och ska spela huvudrollen. Bild: Johan Nilsson/TT

En röst var lösningen när "Underdog" blir teater

Ingen har tidigare lyckats dramatisera Torbjörn Flygts prisade arbetarklassroman "Underdog".
Lösningen blev att skala ner 83 röster till en enda – dagarna före jul har enmansföreställningen premiär på Malmö stadsteater.
– En monolog är det rätta formatet, säger författaren.

ANNONS
|

Ända sedan Torbjörn Flygts genombrottsroman "Underdog" gavs ut 2001 – belönad med det prestigefyllda Augustpriset samma år – har den varit aktuell för att sättas upp som teaterföreställning eller filmatiseras.

Men inget av projekten har nått hela vägen till en premiär. Berättelsen om familjen Kraft – sonen Johan, mamma Bodil och storasyster Monika – i 1970- och 1980-talets Malmö och Sverige har aldrig lämnat romanens drygt 400 sidor.

"Är så luttrad"

– Jag är så luttrad. Att skriva bok är i förhållande till teater och film en väldigt enkel sysselsättning, säger Torbjörn Flygt om alla tidigare misslyckade försök.

Malmö stadsteaters avgående teaterchef Kitte Wagner har dock varit ihärdig. Danskan tillträdde 2016 och ända sedan dess har hon velat föra romanen till scenen.

ANNONS

– "Underdog" är så grundläggande malmöitisk, men den har också en själ som sträcker sig utanför Malmö, säger Kitte Wagner, som i december blir vd för Dramaten.

Genombrottet kom när skådespelaren Erik Borgeke pandemisommaren 2021 fick i uppdrag av Kitte Wagner att läsa boken och försöka omvandla den till en pjäs. När han läst färdigt var det tydligt för honom – pjäsen skulle framföras som en monolog av huvudpersonen Johan.

– Det är en befolkad roman, men det är ju faktiskt bara en röst. Det är ett jag som pratar. En vuxen och en yngre version av samma människa, säger Erik Borgeke.

Kammarspel för 83 personer

Torbjörn Flygt var först skeptisk till tanken om en monolog. Han såg det som åverkan på sitt verk.

– Jag har ju kallat ”Underdog” för ett kammarspel för 83 personer. Men när jag hörde Erik läsa det han skrivit insåg jag att han funnit smärtpunkterna och själva kärnan i boken. Det vill säga familjens relationer men med utflykter i det kollektiva. Då smalt mitt hjärta, säger Torbjörn Flygt.

TT: Erik, vad är smärtan i boken?

– Kort sagt att växa upp. Att hela tiden lämna efter sig, sina vänner, sig själv, sina livsomständigheter. Hela tiden se hur saker och ting åker iväg från en. Det bidrar till den starka melankolin i boken, säger Erik Borgeke, som också ska spela huvudrollen.

ANNONS

Torbjörn Flygt tycker att Erik Borgeke gjort ett fenomenalt arbete när romanen omvandlats till en 40 sidor lång pjäs.

"En roman som Sverige"

– Han har behållit kärnan och samtidigt inte förlorat den kollektiva rörelsen i tiden och samhället. Det är en Malmöroman, men den uppfattas ju egentligen som en roman om Sverige. Den rörelsen har du kunnat fånga. Det är ett större kollektiv vi pratar om.

Att själv ge sig på ett försök att dramatisera romanen har aldrig varit aktuellt för honom.

– Då skulle hela arbetsdagen bara att handla om ”kill your darlings”. Det blir svårt, säger Torbjörn Flygt med ett leende.

Fakta: "Underdog"

Torbjörn Flygts roman "Underdog" gavs ut 2001 och tilldelades samma år det prestigefyllda Augustpriset.

Boken handlar om Johan Krafts uppväxt med sin ensamstående mamma Bodil, som arbetar på en strumpfabrik, och storasyster Monika, som är begåvad och mobbad. Handlingen utspelar sig under 1970- och 1980-talet på Borgmästaregården i Malmö.

Monologföreställningen "Underdog" har premiär på Malmö stadsteaters stora scen Hippodromen den 21 december och spelas till den 16 mars nästa år.

Erik Borgeke har dramatiserat boken till en monolog och spelar även rollen som Johan Kraft. Dennis Sandin är regissör.

Torbjörn Flygt föddes den 14 juni 1964 i Malmö, där han är uppvuxen och bosatt. Han debuterade 1995 med "Längsta ögonblicket".

Läsarna har fått följa Johan Kraft och hans familj i två ytterligare böcker – "Outsider" (2011) och "Slugger" (2022).

Källa: Malmö stadsteater

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS