Johanna 'Dotter' Johansson är en av favoriterna i lördagens deltävling av Melodifestivalen.
Johanna "Dotter" Johansson är en av favoriterna i lördagens deltävling av Melodifestivalen. Bild: Samuel Steén/TT

Dotter om Loreen-jämförelsen: "Lustigt"

Fjärde gången i Melodifestivalen och storfavorit. Men nu får Dotter kritik för att härma Loreens "Tattoo"-nummer från i fjol.
– Det är lite lustigt att folk jämför oss. Jag har haft den här visionen sedan 2022, säger hon.

ANNONS

När Johanna "Dotter" Jansson framför sin egenskrivna låt "It's not easy to write a love song" i Melodifestivalen i Eskilstuna på lördag så gör hon det till en början liggande på en svart flygel, omgiven av rök. Det har fått bland andra Aftonbladets Torbjörn Ek att dra paralleller till Loreens vinnande nummer i Eurovision.

– Jag ville att det skulle kännas som att jag är ute och flyger i rymden på min flygel. Jag skrev låten vid pianot från början och hela numret kom till mig 2022, när jag var höggravid. Det kanske är för att jag ligger ned först och står upp sedan som man jämför numren, säger Dotter till TT.

ANNONS

Men även de kläder Dotter bär på scenen har liknats vid Loreens beiga ensemble från i fjol.

– Min är ju grå. Och stickad. Jag ville fånga en jordnära vibb, eftersom jag känner mig väldigt jordnära – speciellt sedan jag fick barn – men också för att låten är väldigt organisk. Det viktiga för mig är att jag får göra numret så som jag vill göra det.

"Gått in i bubblan"

Dotters bidrag är favorittippat att gå direkt till final i deltävlingen – något den Arvikabördiga sångerskan lyckats med två gånger tidigare. Men förhandsspekulationerna vill hon inte behöva tänka för mycket på.

– Jag har gått in i bubblan och hinner inte ta in någonting utifrån. Jag brukar tänka att vissa åker ut medan andra går vidare, men ingen har egentligen förlorat någonting på att medverka i Melodifestivalen. Vi har alla fått samma chans att nå ut till tre miljoner tittare.

De två senaste gångerna då Dotter medverkade i Melodifestivalen, 2020 och 2021, kom hon tvåa respektive fyra i finalen. Nu ser hon fram emot att få skörda frukterna av framgången på ett annat sätt än sist.

– Tyvärr var det ju pandemi båda gångerna jag var i final, så jag fick aldrig rida på vågen efteråt och åka ut och spela. Det ser jag väldigt mycket fram emot att göra nu, oavsett hur det går.

ANNONS

Förkylning på gång

Något som eventuellt kan sätta käppar i hjulet för Dotters framfart i Melodifestivalen är en förkylning som legat och lurat under veckan.

– Jag har verkligen jobbat hårt på att den inte ska bryta ut. Nu känner jag att jag har fått lite whiskeyröst och det låter inte lika bra som när jag är helt frisk, men jag är inte särskilt orolig över att det ska påverka mina chanser.

Dotters nummer 'It's not easy to write a love song' jämförs rent visuellt med Loreens 'Tattoo'.
Dotters nummer "It's not easy to write a love song" jämförs rent visuellt med Loreens "Tattoo". Bild: Samuel Steén/TT

Fakta: Dotter

Namn: Johanna Jansson

Född: 10 juni 1987

Bor: Uppvuxen i Arvika men bor i Stockholm.

Familj: Sambon Dino Medanhodzic, låtskrivare, och dottern Lilou, 1 år.

2017 skrev hon låten "A million years" tillsammans med Thomas G:son, Peter Boström och Mariette Hansson, som framfördes av den senare i Melodifestivalen. Året därpå tävlade Johanna Jansson själv som artist under namnet Dotter med låten "Cry".

2020 slutade hon på en andraplats i finalen med låten "Bulletproof" och 2021, när hon tävlade med "Little tot", blev det en fjärdeplats totalt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS