Demi Moore spelar huvudrollen i 'The substance' om en åldrande stjärna som skriver en sorts kontrakt med Djävulen för att bli ung igen.
Demi Moore spelar huvudrollen i "The substance" om en åldrande stjärna som skriver en sorts kontrakt med Djävulen för att bli ung igen. Bild: Andreea Alexandru/AP/TT

Demi Moore i "kroppsskräckis" i Cannes

Det är 26 år sedan Demi Moore senast besökte Cannes. Då var det som sällskap till dåvarande maken Bruce Willis. Nu är hon här som huvudrollsinnehavare i den uppmärksammade "kroppskräckisen" "The substance".

ANNONS

– Det kunde inte vara bättre än det här, att få visa filmen och tävla med den i Cannes, säger den amerikanska skådespelaren under en presskonferens på filmfestivalen.

"The substance", som regisserats av Coralie Fargeat, handlar om den före detta filmstjärnan Elizabeth som nu har jobb som fitnessguru i tv. Hon får sparken för att hon anses för gammal.

Då kommer hon i kontakt med någon, diffust vem eller vilka, som erbjuder henne en "lösning". Om hon injicerar sig med en vätska kommer en yngre version av henne att stiga ut ur hennes kropp. Den unga kvinnan kan leva i sju dagar, sedan måste den äldre versionen få sina sju dagar. Så ska de korsväxla sina liv.

ANNONS

Slutar i blodbad

Det går bra i början, den yngre versionen, spelad av Margaret Qualley, blir tv-stjärna. Men självfallet går något snett och allt slutar i ett blodbad.

Förvandlingsscenerna innehåller en del explicita nakenscener.

– Det visste jag ju om när jag tackade ja. Vi talade mycket om det, hur vi skulle tackla det, vi byggde det på ömsesidigt förtroende, säger Demi Moore.

– Och Margaret var en underbar partner. Jag kände mig säker med henne, vi kom ju så att säga varandra väldigt nära när vi låg nakna på golvet.

"En rå upplevelse"

Hon kände redan när hon läste manuset att det var "den främsta sortens" utmaning.

– Den skulle ta mig ur min bekvämlighetszon. Det kändes befriande, det var en rätt rå upplevelse, jag tvingades blotta mig både fysiskt och psykiskt. När jag var klar kändes det som om jag fått en större acceptans för mig själv.

Filmens satiriska tema handlar om hur den manliga blicken behandlar kvinnor och vad det kan leda till.

– Jag har aldrig känt mig cancellerad under min karriär, vad det handlar om är hur man relaterar till det. Jag har aldrig sett mig själv som ett offer. Här handlar det om vad det manliga perspektivet i filmbranschen har lett oss in i, säger Demi Moore.

ANNONS
Margaret Qualley spelar den unga versionen av Demi Moores rollfigur i 'The substance'.
Margaret Qualley spelar den unga versionen av Demi Moores rollfigur i "The substance". Bild: Scott A Garfitt/AP/TT

Fakta: Demi Moore

Född: 1962.

Karriär: Började sin bana som modell men tog snart klivet över till film- och tv-branschen. Ett av hennes första jobb var i långköraren "General hospital".

Filmer i urval: "St Elmo's fire", "Ghost", "Ett oanständigt förslag", "Skamgrepp", "GI Jane", "Margin call", "Love Sonia".

Aktuell: I "The substance" som visas i tävlingssektionen på filmfestivalen i Cannes.

ANNONS