Johan Jönson. Arkivbild.
Johan Jönson. Arkivbild. Bild: Dan Hansson/ TT

De kan få Nordiska rådets litteraturpris

ANNONS

Johan Jönson och Gunnar Harding nomineras till Nordiska rådets litteraturpris 2024, för böckerna "Nollamorfa" och "Minnen från glömskans städer".

Jönsons tjugoförsta diktsamling, i stort A3-format, handlar om en man med parkinsondemens, och enligt motiveringen lyckas författaren fördjupa många av sina ofta förekommande teman. Han visar "också fram demensen som en analogi till den kroppsarbetande klassen och dess brist på språklighet att tala för sig".

I Hardings diktsamling kallar jaget sig för en spökskrivare och i motiveringen heter det: "i enkla rader som lunkar lugnt och rytmiskt, glimtar plötsligt upplevelsen av total närvaro till".

Från det samiska språkområdet lyfts Fredrik Prost för "Leŋges hearggi Sáhčal fatnasa" ("Spänn för härken, skjut ut båten"). Eva-Stina Byggmästar nomineras för Finland, med "Vill du kyssa en rebell?" och även danska Helle Helle är en av de tretton nominerade.

ANNONS

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 till ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska språken.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS