Jens Haaning gav den tomma bildramen på Kunsten i Ålborg titeln 'Take the money and run'. Arkivbild.
Jens Haaning gav den tomma bildramen på Kunsten i Ålborg titeln "Take the money and run". Arkivbild. Bild: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Dansk konstnär vägrar betala tillbaka pengar

Den danske konstnären Jens Haaning tänker inte betala tillbaka det lån på 532 549 danska kronor som han fick av konstmuseet Kunsten i Ålborg. Att göra det vore att destruera konsten, förklarar han för Dansk Radio.

ANNONS

– Jag är mycket glad för att jag efter 25 år äntligen lyckats gör ett verk som når utanför konstvärlden och även utanför den västliga världen, säger han till Dansk Radio med hänvisning bland annat till den medieuppmärksamhet som hans senaste verk har fått.

Enligt avtalet med Kunsten i Ålborg skulle de lånade pengarna användas till sedlar i en uppdaterad version av ett konstverk som Haaning gjort även tidigare. Med inramade sedlar har han jämfört storleken på en dansk respektive österrikisk årslön, uppger Dansk Radio. Den här gången bestämde han sig för att i stället ta pengarna själv och skicka ramarna i retur. Sitt nya verk döpte han till "Take the money and run".

ANNONS

Tidsfristen för att betala tillbaka lånet har nu gått ut och konstmuseet i Ålborg har därför inlett en rättslig process. Jens Haaning berättar att han resonerat med mig sig själv i månader innan han till slut tog mod till sig och tog pengarna i stället för att rama in dem.

– Det här verket har en mycket större samhällsrelevans än det som vi hade planerat, säger han.

När Dansk Radio frågar honom om han tänker betala tillbaka nu svarar Jens Haaning:

– Du frågar mig om jag tänker destruera konstverket?

– Jag betalar inte tillbaka där här pengarna under några omständigheter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS