Kevin Costner poserar i Cannes.
Kevin Costner poserar i Cannes. Bild: Vianney Le Caer/AP/TT

Costner regisserar 12 timmar västern till häst

Det är 21 år sedan Kevin Costner senast regisserade en film. När han nu åter satt sig i regissörsstolen gör han det med besked – fyra tre timmar långa västernfilmer.
– Jag hade idén redan 1998, men ingen ville satsa pengar på det, säger Kevin Costner till TT.

ANNONS

De tolv timmarna film är ett västernepos vid namn ”Horizon”. I Cannes har den första delen visats. Den kommer på bio den 28 juni och del två i augusti. Costner har börjat spela in del tre och säger med ett skratt:

– Och så får jag börja leta pengar till del fyra.

”Horizon” är en bred västernfilm i klassisk stil, där vi möter nybyggare, ursprungsbefolkning, laglösa. Filmen börjar med att unga män från en apachestam attackerar en stad som vita nybyggare håller på att bygga upp. Costner säger:

– Jag tänkte på att i alla västernfilmer kommer man till en stad som redan finns där. Men det måste ju ha varit oerhört dramatiskt när man skulle bygga dem, för det fanns ju redan människor där som hade bott där i 15 000 år och som visste var det fanns bra vatten och bra mark och som inte ville släppa det ifrån sig. Det måste ha blivit konflikter.

ANNONS

Kvinnans roll

Costner har gett sig själv den manliga huvudrollen, men i övrigt är det märkbart hur många starka kvinnoporträtt det finns i filmen (inte för inte har han tagit med sig sex kvinnliga men inga manliga skådespelare för att ge intervjuer i Cannes).

– Det har berättats för lite i västernfilmer om kvinnornas roll. De släpades med ut till det okända, de flesta av dem dog unga, många blev dödade. De slet 24 timmar om dygnet med att skydda sig och barnen och försöka skaffa mat.

Costner säger skrattande att eftersom han både regisserar och spelar huvudrollen regisserar han sittande i sadeln.

– Jag är en hyfsad ryttare, men jag är inte en cowboy. Förhoppningsvis kan jag få det att se ut som att jag vet hur man gör.

"Jag bestämmer"

Han har investerat mycket av sina egna pengar i ”Horizon”-projektet och det är tydligt att det är hans projekt. Idén fick han för över 25 år sedan och när finansiärerna lyste med sin frånvaro tog han till slut saken i egna händer.

– Jag bestämmer innehållet, jag bestämmer slutklippningarna. Jag behöver inte lyssna på någon. Det innebär å andra sidan inte att jag inte lyssnar. Jag vill skapa en atmosfär som gör att den som tycker sig ha en bra idé ska känna sig välkommen. Jag vill hålla det öppet.

ANNONS

”Horizon” visar upp mycket av det storslagna amerikanska landskapet.

– Och detta håller vi nu på att förstöra, världen är på randen till avgrunden, säger Costner.

Kevin Costner

Ålder: 69 år.

Familj: Fem barn.

Bor: Santa Barbara.

Yrke: Skådespelare, regissör.

Tidigare filmer: Silverado, De omutbara, Ingen utväg, Drömmarnas fält, De omutbara, Robin Hood, JFK, Dansar med vargar, Bodyguard, Wyatt Earp, Waterworld, Open range. Mr Brooks, Batman v Superman, The Highwaymen, Yellowstone.

Aktuell: Horizon del 1, biopremiär 28/6. Del 2 har premiär 16 augusti.

ANNONS