Dramaten – en gigantisk utklädningslåda, enligt Tjorven och Lillan (Per Öhagen och Razmus Nyström) som har fått på sig klänningar som burits av Ellen Jelinek och Christina Schollin.
Dramaten – en gigantisk utklädningslåda, enligt Tjorven och Lillan (Per Öhagen och Razmus Nyström) som har fått på sig klänningar som burits av Ellen Jelinek och Christina Schollin. Bild: Christine Olsson/TT

"Clowntanter" vill inte kriga med SD

Samtidigt som SD har gjort drag queens till slagträn i "kulturkriget" guidar Lillan och Tjorven barn på Dramaten. Dragduon vill ge en ingång till teatern.
– Som alla skådespelare anpassar vi oss efter vår publik, säger Razmus Nyström.

ANNONS
|

"Rokoko!" skanderar den unga publiken som snart får hitta på repliker och till och med ge regi. Guidningen börjar vid Dramatens barnscen, Lejonkulan, i Stockholm där barngruppen ska "Följa Tjorven" i sökandet efter teaterns skyddsgudinna, Thalia. Men framför allt handlar det om att skapa teatermagi på "en arbetsplats där vuxna sminkar sig, klär ut sig och leker", vilket gäller även för konstformen drag.

– Om man vill erbjuda ett barn en upplevelse av teatern som är extra allt, då är drag föredömligt – det är teater upphöjt till max, säger Per Öhagen efteråt.

Både han och Razmus Nyström, Lillan, är skådespelare på Dramaten. Under pandemin startade de dragduon HBTQUL (uttalas HBTkul) och gjorde sketcher på Instagram. När Unga Dramaten ville arrangera en barnguidning på teatern föreslog de två skådespelarna Lillan och Tjorven som guider och fick napp direkt.

ANNONS

Inte samma sketcher

Under den senaste partiledardebatten i SVT förklarade SD:s Jimmie Åkesson sitt motstånd till dragartisters barnföreställningar med att "det här är för vuxna, inte för barn". Men Razmus Nyström och Per Öhagen gör inte samma sketcher för fem- till sjuåringarna som på sociala medier.

– Att säga att drag inte är lämpligt för barn är ju som att säga att musik inte är det, eller film eller tv. Allt beror ju på vad man gör! Det vi vill är att sänka ribban till huset, jag är övertygad om att vartenda barn som varit på den här vandringen kommer att åka förbi och säga "där var vi och lekte med två clowntanter", säger Per Öhagen.

Det var inte för att gå i polemik med Sverigedemokrater som de började göra sin guidning.

– Ingen av dem som skrivit saker har ju varit här själv. Om man sett drag någon gång kanske det är för en vuxenpublik på en klubb där alla är över 18. Det hör inte hemma för en barnpublik, det finns ingen drag queen i världen som använder den typen av språk inför barn. Man använder olika manus och tilltal. Jag skulle inte svära i kyrkan och jag svär inte inför barn heller, säger Razmus Nyström.

ANNONS

På nolltid

På landets bibliotek har SD-ledamöters försök att stoppa sagostunder med dragartister resulterat i att dessa i stället nu får ännu mer publik och uppskattning, berättar Björn Orring, tf generalsekreterare på Svensk biblioteksförening. Och på Dramaten har fyra nyinsatta barnguidningar med Tjorven och Lillan sålt slut på nolltid.

Varför vill Sverigedemokrater stoppa just drag queens i skattefinansierad barnkultur? Andreas Johansson Heinö, förläggare på tankesmedjan Timbro och tidigare statsvetare vid Göteborgs universitet, pekar på det stora mediala genomslaget för en till synes "enkel fråga".

– Det är ingen invecklad diskussion om skattesatser eller reduktionsplikt och inflationsjusterade skattehöjningar, det är en ja- eller nejfråga, ska det få förekomma eller inte, säger Andreas Johansson Heinö, som menar att kritiken samtidigt formuleras utifrån det som han kallar "SD:s väsen".

– Det här blir en symbol för en mycket viktigare diskussion som handlar om kulturkriget, om vilket samhälle vi ska ha, om vilka normer som ska vara vägledande och vilket utrymme som ska ges till religiösa, etniska och sexuella minoriteter. I det här fallet tangerar det ju frågan om sexuella minoriteter och hela den ganska hetsiga diskurs som finns kring transpersoner som associeras till detta.

Men reaktionerna kan inte enbart förklaras med transfobi, menar han.

– Det finns tveklöst inslag av det, det är bara att titta på hur en del Sverigedemokrater uttrycker sig, men det handlar också om att man tycker att det är "dålig kultur". SD vill ha nationell svensk kultur i första hand, den ska vara uppbygglig och inte provokativ, och det här anses vara provocerande.

ANNONS

I den senaste partiledardebatten i SVT upprepade Jimmie Åkesson namnet "Skamlös vinhora" trots att ingen dragartist använt det namnet under någon av de SD-kritiserade sagostunderna på bibliotek.

Om partiet tidigare kritiserat konkreta kulturuttryck – som vilken konst kommunerna ska köpa in – omfattar det nuvarande "kulturkriget" också hur människor ska leva, framhåller Hanna Carlsson, lektor i biblioteks- och informationsvetenskap på Linnéuniversitetet. Hon forskar om politiseringen av folkbiblioteken och tycker sig se en breddning av SD:s kulturbegrepp.

– Det här handlar inte i första hand om det artistiska uttrycket drag, utan om vad det representerar i förhållande till livsstil och normer, man närmar sig mycket mer den kulturkrigsdebatt som förs i USA. Sedan finns det också missuppfattningar om vad de här sagostunderna innehåller.

Bred acceptans

Kring homosexualitet råder numera en bred acceptans – så går resonemanget åtminstone i USA, konstaterar Lena Martinsson, professor i genusvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Den striden är vunnen, men transfrågan är inte vunnen på samma sätt. Där finns inte samma enighet i samhället och då ser man möjligheten att göra en, som jag tycker, populistisk vändning av detta.

Lika symptomatiskt som att SD kritiserar "män i klänning" är att dessa framställs som ett hot mot barnen, framhåller Jeanette Sundhall, även hon genusvetare vid Göteborgs universitet. Att lyfta fram just barnen som symbol för något man vill skydda är en klassisk strategi, påpekar hon.

ANNONS

–  Här blev ju bibliotek tvungna att kalla in vakter för att skydda barnen mot dem som sade att de ville skydda barnen – alltså högernationalisterna. Det är väldigt ironiskt!

SD:s kulturpolitiske talesperson Alexander Christensson har tackat nej till intervju om partiets syn på drag queens.

Lillan (Razmus Nyström) och Tjorven (Per Öhagen) börjar i Lejonkulan och guidar sedan runt barnen i teaterhuset.
Lillan (Razmus Nyström) och Tjorven (Per Öhagen) börjar i Lejonkulan och guidar sedan runt barnen i teaterhuset. Bild: Christine Olsson/TT

Fakta: Några av SD:s senaste utspel

9/5 –23. Björn Söder twittrar att "kulturkriget har börjat" och att "Den dekadenta vänsterns kulturpolitik ska snart vara ett minne blott", vilket får Liberalernas partisekreterare Gulan Avci att kräva att SD:s ledning ska ta ett allvarligt snack med Söder angående innebörden av principen om armlängds avstånd som ingår i Tidöavtalet.

7/5 –23. I SVT:s partiledardebatt återkommer Jimmie Åkesson till "Skamlös vinhora" som namn på en dragartist som läser sagor för barn på bibliotek – den avsedda personen har dock aldrig använt detta namn under sagostunder för barn.

20/4 –23. SD ifrågasätter på Twitter varför Dramaten låter "vuxna män i klänning guida barn" och menar att det inte är förenligt med teaterns uppdrag.

17/2 – 23. SD:s nya kulturtalesperson Alexander Christiansson säger till SVT Kulturnyheterna att han vill omdefiniera begreppet armlängds avstånd och att politiker ska ha rätt att stoppa kultur. ”Armlängds avstånd” innebär att politiker inte ska påverka kulturens innehåll, utan bara sätta ramarna för verksamheten.

25/10 – 22. SD:s Jonathan Sager försöker ställa in sagostunden "Drag queen story hour" på biblioteket i Kalmar. Även i Trelleborg försökte SD stoppa samma sagostund.

ANNONS