Stadshuset, under förra årets Nobel Week Lights. Arkivbild.
Stadshuset, under förra årets Nobel Week Lights. Arkivbild. Bild: Jessica Gow

Byggnaderna som lyser upp under Nobelveckan

ANNONS

Nobel Week Lights i Stockholm är tillbaka den 4 till 12 december – och nu står det klart vilka byggnader som kommer att kunna ses i nytt ljus under Nobelveckan.

Alla ljusinstallationer har på något vis hämtat inspiration från Nobelpriset och Nobelprisbelönade insatser. Bland annat kommer Västerbron att lysas upp med ett ljuskonstverk inspirerat av Marie Curie, utfört av Emma Hjortenklev Wassberg.

Ett tilltänkt verk på Strömparterren av Fredrik Jönsson är inspirerad av 2009 års fysikpristagare Charles Kao och Alessandro Lupi kommer att skapa ett nät med speglar som ska reflektera ljuset på Stortorget i Gamla stan.

Fler fasader och platser som är med i satsningen är bland annat Brunkebergstunneln, Stockholms stadshus, Dramaten, Sergels torg och Östasiatiska museet.

ANNONS

Fakta: Platserna som lyser upp under Nobel Week Lights

Stockholms stadshus, Dramaten, Sergels torg, Stadsmuseet, Nobelprismuseet, Statens Museer för Världskultur/Östasiatiska museet, Moderna museet, Riksplan framför Riksdagshuset, Västerbron, Blasieholmstorg, Brunkebergstunneln, Handelshögskolan, Benny Fredrikssons torg, Tysta Marigången, Karl XII:s torg, Strömparterren, Skeppsholmen och Skeppsholmsbron.

En mobil ljusinstallation som förflyttas med cykel är också med i år. Fyra av årets installationer är framtagna i samverkan med högskolor och universitet.

ANNONS