British Museum i London bryter långvarigt avtal med oljebolaget BP. Arkivbild.
British Museum i London bryter långvarigt avtal med oljebolaget BP. Arkivbild. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

British Museum gör slut med BP – efter 27 år

ANNONS

Nu är det slut med stöd från oljebolaget BP till British Museum i London. Detta efter år av protester av bland annat museets personal, som krävt att museet bryter avtalet med oljejätten och erkänner klimatkrisen, enligt uppgifter till The Guardian.

Museet har bekräftat att varken utställningar eller aktiviteter längre kommer att sponsras av BP. Och att "det finns inga andra överenskommelser eller avtal mellan museet och oljeföretaget."

Detta innebär att den brittiska konstvärlden nu blir helt fri från sponsorpengar från BP, som fram tills nyligen dominerat i konstvärlden. Tate, National Portrait Gallery, Royal Shakespeare Company, Scottish Ballet och Royal Opera House har alla de senaste åren avslutat sina sponsorskap, och nu även British Museum.

ANNONS

Aktivister kallar det för "en oerhörd seger" efter år av protester där museets stora hall varit föremål för högljudda protester.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS