Quebéc står i fokus på Bokmässan i Göteborg 2026. Arkivbild.
Quebéc står i fokus på Bokmässan i Göteborg 2026. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Bokmässan riktar ljuset mot Québec

ANNONS

Strålkastarljuset på Bokmässan i Göteborg 2026 kommer att riktas mot Québec, som blir det årets hedersgäst. Tillkännagivandet gjordes av Québecs kulturminister Mathieu Lacombe på en litteraturfestival i just Québec, Kanada.

"Det är med både stolthet och spänning som vi sätter Québec i fokus 2026. Vi ser fram emot att upptäcka provinsens litterära tradition och kultur, mångfald i språk och att introducera dess författare till de svenska läsarna", säger Bokmässans chef Frida Edman i ett pressmeddelande.

I vanliga fall brukar Bokmässan berätta vem som blir nästa års hedersgäst när mässan avslutas. Att man går ut med 2026 års hedersgäst redan nu beror på att man vill ge mer tid till kulturella utbyten och möjliggöra fler översättningar.

ANNONS

I år är huvudtemat "Sápmi", med kulturinstitutionen Tjállegoathe som hedersgäst och även de samiska författarföreningarna Bágo och Sámi Girječálliid Searvi. "Rymden" kommer också vara ett av mässans teman i höst.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS