Adam Driver spelar Enzo Ferrari i Michael Manns film 'Ferrari'. Pressbild.
Adam Driver spelar Enzo Ferrari i Michael Manns film "Ferrari". Pressbild. Bild: Prime Video/TT

Blodig sekvens i "Ferrari" – "så det såg ut"

I decennier har Michael Mann varit besatt av tanken på att göra en film om Enzo Ferrari. Nu är filmen här – med Adam Driver i rollen som den legendariske huvudpersonen.

ANNONS

För Mann var det viktigt att det skulle bli personligt, inte en rak levnadsskildring.

– Jag ville få det levande, fånga det melodramatiska. Det Ferrari upplevde 1957 var bättre än någonting jag själv hade kunnat hitta på, säger Mann till TT på filmfestivalen i Venedig.

Filmen ”Ferrari”, som strömmas på Prime Amazon, utspelas under några månader 1957. Ferrari är i kris. Hans son har avlidit, äktenskapet med hustrun Laura (Penelope Cruz) krackelerar, och han har i en närliggande stad en andra familj med älskarinnan Lina. Firman är nära konkurs, det är absolut nödvändigt att Ferraris förare vinner det kommande loppet Mille Miglia, ett lopp som går över en stor del av Italien och som ofta orsakat dödliga krascher.

ANNONS

Kör själv tävlingar

Mann, mannen bakom filmer som ”Heat” och ”Collateral”, äger själv flera sportbilar, bland annat en Porsche och en Maserati. Han tycker om att köra och att köra fort. Han har egen erfarenhet av att som amatörförare delta i racertävlingar, "då och då fick jag avbryta det för att göra en film".

– Det var absolut nödvändigt att ha erfarenheten när jag skulle göra film, 100 procent. En gång var jag med i en tävling där jag körde 75 varv. Det var fantastiskt, det kan kännas som att flyga. När man sitter i bilen känns det som om allting annat försvinner, jag ville försöka förmedla den känslan till biopubliken.

Mann hade i sin research haft stor nytta av Ferraris dagbok och av dennes stora arkiv.

– Allt handlade om motorn för Ferrari. Han sade en gång "jag bygger motorer, bilen är gratis". Han var en fascinerande figur. På 1920-talet var det mest romantiska en ung man kunde tänka sig att bli var racerförare. Det var vad Ferrari blev.

Värda förmögenheter

Ferrari-bilar är värda förmögenheter. Det finns en äkta Ferrari med i filmen, en antik sådan, som ägs av Pink Floyd-trummisen Nick Mason. De andra bilar som förekommer i filmen är till det yttre hundraprocentiga kopior, säger Mann.

ANNONS

– På den tid när filmen utspelas fanns det inget säkerhetstänkande som nu, det fanns inga säkerhetsbälten. Så förarna i filmen har säkerhetsbälten som har gömts under deras kläder.

I en scen närmare slutet skildrar Mann den fruktansvärda olyckan vid Guidizzolo under Mille Miglia-loppet, där en bil kraschar och plöjer genom ett antal åskådare. Det är en oerhört otäck och mycket blodig sekvens.

– Men det var så här det såg ut, säger han.

Michael Mann (i mitten) tillsammans med Adam Driver och Penelope Cruz i oktober i New York. Arkivbild.
Michael Mann (i mitten) tillsammans med Adam Driver och Penelope Cruz i oktober i New York. Arkivbild. Bild: Evan Agostini/AP/TT

Fakta: Michael Mann

Ålder: 81.

Familj: Hustrun Summer Mann, fyra barn.

Bor: I USA.

Yrke: Regissör.

Tidigare filmer i urval: "Heat", "Collateral", "Den siste mohikanen", "Ali", "Insider".

Aktuell: Med "Ferrari" som strömmas på Prime Amazon 24/2.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS