Palestinska flaggor under en propalestinsk demonstration i Malmö. De kommer inte att få tas med in i arenan under Eurovision Song Contest. Arkivbild.
Palestinska flaggor under en propalestinsk demonstration i Malmö. De kommer inte att få tas med in i arenan under Eurovision Song Contest. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Bekräftat: Palestinaflaggor stoppas på Eurovision

Palestinska flaggor får inte tas in i Malmö arena under Eurovision Song Contest.
Det bekräftar svenske EBU-chefen Martin Österdahl för TT.
– De här reglerna är samma som förra året. Det är ingen förändring.

ANNONS

Arrangören av Eurovision, EBU, förbjuder palestinska flaggor och skyltar med politiska budskap eller symboler inne i arenan i Malmö under tävlingen, skriver Göteborgs-Posten.

Många demonstrationer mot Israels medverkan i tävlingen väntas och säkerhetsarbetet kring Malmö arena när Eurovision Song Contest avgörs 7–11 maj är omfattande. Den som försöker ta med sig en Palestinaflagga eller en skylt med ett politiskt budskap kommer att stoppas i entrén av vakter.

– De har instruktioner att de deltagande nationernas flaggor får tas med in om de inte är för stora. Det är de regler som finns, säger Martin Österdahl till TT.

Han är högste chef över Eurovision Song Contest på EBU.

ANNONS

Österdahl säger att det är en regel som länge har funnits, att bara deltagande länders flaggor – förutom Prideflaggan – får tas in i arenan under tävlingen. Han påpekar dessutom att säkerhetsnivån i Sverige är förhöjd.

– I Sverige finns det ett polisbeslut att man inte får ha med sig speciellt mycket redan nu till sådana här evenemang. Man får inte ens ha med sig en handväska.

Men, om man vänder på det: Hade det inte känts bra om folk hade kunnat ha med sig Palestinaflaggor som en solidaritetshandling gentemot några som lider i ett krig?

– Vi lever tyvärr i en tid där det finns många konflikter och det är tyvärr inte bara Palestinakonflikten just nu. Som sagt, den enda rimliga hållningen är att vi har de flaggor som är med och tävlar.

EBU-chefen Martin Österdahl slår fast att reglerna om flaggor har funnits länge. Arkivbild.
EBU-chefen Martin Österdahl slår fast att reglerna om flaggor har funnits länge. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT
ANNONS