Oscar Zia och Anis Don Demina är programledare för veckans Melodifestival.
Oscar Zia och Anis Don Demina är programledare för veckans Melodifestival. Bild: Claudio Bresciani/TT

Anis Don Demina: Båda tar mycket plats

Veckans Melodifestivalprogramledare Oscar Zia och Anis Don Demina vill satsa på en helt ny ton på lördag.
– Det är kul att göra det här till vårt program in i det sista, säger Oscar Zia.

ANNONS

I dag är de nöjda med konstellationen – men när Anis Don Demina fick reda på vem som skulle bli hans parhäst i Melodifestivalen, kände han farhågor.

– Vi båda älskar att stå i centrum, det var jag lite orolig för i början. Vi tar båda mycket plats, men det är olika sorters plats, vilket gör att vi kompletterar varandra, säger Anis Don Demina under en presskonferens.

"Hade ett moment"

Under lördagen ska de bland annat framföra "en maxad version av 'Stad i ljus'". Att de föll för Tommy Körbergs Melodifestivalvinnare från 1988 berodde på att Anis Don Demina och Christer Björkman redan har framfört låten ihop – på en efterfest efter förra årets Melodifestival.

ANNONS

– När den låten kom på tal kände vi "det funkar ju för att förra året hade jag och Christer Björkman ett moment", det blev ännu mer passande för det finns en historia, säger Anis Don Demina.

Även Oscar Zia har starka minnen förknippade med låten.

– Det är en avslutningslåt som man har skrålat till, framför allt i ungdomsåren, lite för full, säger han.

Annan uppbyggnad

Förra veckan höll Lena Philipsson i rodret tillsammans med Christer Björkman. Duon känner ingen press med att vara näst på tur.

– Det är en annan uppbyggnad, andra inslag, det är ett helt annat program. Det enda du kan jämföra är artisterna och bidragen. En och en halv timme ny underhållning, det är väldigt skönt att göra detta till vårt program, säger Oscar Zia.

Båda två har medverkat i Melodifestivalen som artister tidigare. Anis Don Demina framhåller att det är en helt annat grej att leda tävlingen.

– När du tävlar är det så mycket som står på spel under de här ynka tre minuterna. Nu handlar det mer om att hålla lådan i en och en halv timme, det är ett annat slags utmaning, säger han och fortsätter:

– Mycket ligger på förarbetet, att ha ett manus som man är bekväm med. Allt känns så bra och vi har haft så kul, jag är förvånad över att det inte har varit jobbigare.

ANNONS

Sofia Sundström/TT

Oscar Zia, Christer Björkman och Anis Don Demina leder Melodifestivalens andra deltävling.
Oscar Zia, Christer Björkman och Anis Don Demina leder Melodifestivalens andra deltävling. Bild: Claudio Bresciani/TT

Fakta: Resterande programledare

Deltävling 2: Anis Don Demina och Oscar Zia

Deltävling 3: Jason Diakité

Deltävling 4: Per Andersson och Pernilla Wahlgren

Andra chansen: Shirley Clamp

Finalen: Måns Zelmerlöw och Shima Niavarani

ANNONS