Anders Lundin leder podden 'Svenska folkets historia' i sommar. Pressbild.
Anders Lundin leder podden "Svenska folkets historia" i sommar. Pressbild. Bild: Joakim Wennerström/Spotify/TT

Anders Lundin leder historiepodd

Stockholms blodbad, skotten i Ådalen och den kvinnliga rösträtten dramatiseras i Spotifys nya historiepodd. Anders Lundin guidar lyssnarna genom Sveriges historia i sommar.
– Jag är både utbildad historielärare och radioproducent, så det känns som en ödets nyck att få sammanföra de två sakerna, säger han till TT.

ANNONS

"Svenska folkets historia" är ett nytt format där Anders Lundin som programledare lotsar lyssnarna genom några av de största händelserna i den svenska historien.

Till sin hjälp har han experter som historikern Bo Eriksson, forskaren Emma Frans och litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström. Samtidigt dramatiseras historiska skeenden med hjälp av skådespelare, bland andra Lennart Jähkel och Emma Dorsin.

– Vi försöker närma oss folket mer än överheten och adeln. Samtidigt ger vi mer plats åt experterna, som driver historien framåt med mig som bollplank, säger Anders Lundin.

Jobbat med historia

Han läste till historielärare och brinner fortfarande för ämnet, även om en musik- och tv-karriär satte stopp för vidare steg ut på yrkesbanan.

ANNONS

– Jag har känt hela tiden att någon gång måste jag tillbaka till det jag en gång tänkte göra. Jag hann aldrig jobba som lärare mer än några veckor som vikarie, jag var ute på helgerna och spelade musik. Jag har jobbat med historia, bland annat i programmet "Det hände här" och så är jag ju lite historielärare i "Allt för Sverige".

Just "Allt för Sverige", där amerikaner får hjälp med att hitta sitt svenska ursprung, skjuts upp till nästa år på grund av coronapandemin. Anders Lundin säger att han välkomnade Spotifys satsning när jobben ställdes in.

– Jag blev, som alla frilansare, hårt drabbad. Gigen försvann och så dök "Svenska folkets historia" upp som en liten livboj. Det känns väldigt genomarbetat och ambitiöst och roligt att sådana här produktioner görs även utanför Sveriges Radio. Att man får jobba med flera lager, med dramatiseringar och experter.

Ådalen nära

Själv har han fått skriva manuset till scenerna i avsnittet om skotten i Ådalen 1931. Ett skeende som ligger nära till hands av privata skäl.

– Min pappa föddes i Ådalen just det året, så de händelserna har alltid funnits i mitt medvetande. Min farmor kände kvinnan som blev skjuten och alla i släkten har jobbat på sågverket. Jag gillar när historien ligger nära i tiden men man ändå märker att det är ett annat land vi möter. Det är blodigt och att få eller inte få jobb är på liv och död.

ANNONS

"Svenska folkets historia" har premiär den 18 juni på Spotify, sammanlagt läggs tio avsnitt ut.

Ann Edliden/TT

Fakta: Anders Lundin

Född 1958, uppvuxen i Farsta. Han utbildade sig till lärare i historia, samhällskunskap och geografi och sedan vid Dramatiska Institutets radioproducentlinje. Debuterade 1987 i kortfilmen "Artisten" och blev programledare för barnprogram i SVT 1989. Har varit medlem i humorgruppen REA och programledare för Melodifestivalen samt var den som tog över efter Lasse Berghagen i "Allsång på Skansen" 2004–2010. Sedan 2011 är han programledare för "Allt för Sverige".

Vid sidan av tv-karriären har han haft en musikkarriär, där senaste albumet "Här är jag nu" kom ut i fjol.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS