Agneta Klingspor. Arkivbild.
Agneta Klingspor har avlidit efter en kort tids sjukdom. Hon blev 76 år. Bild: Niklas Larsson/TT

Agneta Klingspor avliden

Författaren Agneta Klingspor har avlidit efter en kort tids sjukdom, meddelar familjen för TT.

ANNONS
|

Agneta Klingspor föddes i Lysekil 1946 och växte upp i Uddevalla. Större delen av sitt vuxna liv var hon bosatt i Stockholm.

Hennes debut skedde 1977 med dagboksromanen ”Inte skära bara rispa: Kvinnodagbok 1962–76”. Den väckte stor uppmärksamhet på grund av de intima sexskildringarna och Klingspor blev omskriven i såväl skvallerpress som på kultursidor.

Hennes författarskap fortsatte i samma stil – med en kompromisslös blick på både sig själv och samhället. 1994 kom ”Nyckelroman: 1977–1992”, en fortsättning på debuten.

Även romanen "Framkallning" 1999 från har självbiografisk karaktär och handlar om förhållandet till fadern.

Beskrev dödsrädslan efter cancerbesked

Böckerna utgår i princip alltid från hennes eget liv.

ANNONS

– Jag har en väldigt oromantisk syn på mig själv. Jag ser på mig själv kort och gott som ett material och det är det materialet jag arbetar med, sade hon i en intervju med TT om romanen "Stängt pga hälsosjäl" från 2010.

Boken gestaltar en kvinnas alltmer avskalade existens efter ett sjukdomsbesked och texten kom till eftersom det som fanns i genren var så "tradigt skrivna", menade författaren.

I sin bok gestaltar Agneta Klingspor såväl ångesten som ilskan, dödsrädslan och den där oförklarliga ömheten hon vid sällsynta tillfällen känner för cancern som slagit bo i hennes bröst.

Skrev för Expressen Kultur

Klingspor har publicerat såväl poesi som prosa. Hennes författarskap har en feministisk tendens, präglas av en ovanlig erotisk öppenhet och sägs ha ett särskilt öga för det tragikomiska. Hon har främst vunnit uppskattning för sina äventyrligt spontanistiska improvisationer.

Hennes sista bok var romanen ”Går det åt helvete ska jag ändå dö” som publicerades 2016.

Under många år var Klingspor medarbetare på Expressen Kultur.

Agneta Klingspor blev 76 år.

ANNONS