Donald Trump har retat upp sig på svenskiranske regissören Ali Abbasis film om honom.
Donald Trump har retat upp sig på svenskiranske regissören Ali Abbasis film om honom. Bild: Mark Peterson / Daniel Cole / AP

Abbasi om Trumps hot: "Träffar honom gärna"

Ali Abbasi tar lätt på hoten om stämning från Donald Trump.
– Alla pratar om att han stämmer folk hela tiden, men ingen talar om hur lite framgång han har, säger den svenskiranske filmaren i Cannes.

ANNONS

Ali Abbasis drama "The apprentice" har blivit det stora samtalsämnet på filmfestivalen i Cannes sedan världspremiären på måndagskvällen. Filmen handlar om Donald Trumps väg uppåt i karriären i New York på 1970- och 80-talen.

Ex-presidenten har reagerat starkt på filmen som bland annat innehåller en scen där Trump våldtar sin första fru Ivana. Enligt hans talesperson tänker Trump stämma regissören, uppger nyhetsbyrån AFP.

Träffas gärna

På en presskonferens i Cannes kommenterade Ali Abbasi Trumps kritik och uppmanade honom att se den.

– Jag tror inte att han vare sig skulle tycka om den eller ogilla den. Han skulle bli överraskad. Jag skulle gärna träffa honom, vi kunde se filmen tillsammans och sedan tala om den.

ANNONS

Den har inte offentliggjorts någon distributör eller något premiärdatum för filmen i USA, men Ali Abbasi säger på presskonferensen att han hoppas att den kan gå upp på bio i höst, inför presidentvalet den 5 november där Trump hoppas bli vald.

– Det blir som ett pr-event för oss med USA-valet så vi är väldigt angelägna om att ha premiär då, säger Abbasi.

I filmen som deltar i huvudtävlingen i Cannes, berättas om hur den unge Donald Trump möter den iskalle manipulatören Roy Cohn och hur denne ”lär upp” Trump att bli lika hänsynslös som han själv.

Tre regler

Cohn har tre regler: 1: Attackera, attackera, attackera. 2: Erkänn ingenting. Förneka allt. 3: Säg att du vunnit och erkänn aldrig att du förlorat.

Sebastian Stan spelar Trump medan Jeremy Strong gör rollen som Cohn. Strong har inte kunnat resa till Cannes eftersom han just nu spelar ”En folkefiende” på Broadway. Han har i stället skickat ett meddelande till Abbasi, som denne läser upp, bland annat om hur begreppet "enemy of the people" använts av Stalin och Mussolini – och nu av Trump när expresidenten attackerar den fria pressen.

Ali Abbasi menar dock att "The apprentice" egentligen inte är en film om Donald Trump.

ANNONS

– Den handlar om ett system, hur det fungerar. Cohn var expert på att utnyttja det. Det sägs att USA är delat mellan demokrater och republikaner. Det är en fantasi. USA är uppdelat mellan dem som vinner och dem som förlorar.

Ali Abbasi möttes av ett massivt forografuppbåd i Cannes.
Ali Abbasi möttes av ett massivt forografuppbåd i Cannes. Bild: Scott A Garfitt/Invision/AP/TT

Fakta: Ali Abbasi

Född 1981 i Teheran och kom till Sverige för att studera arkitektur 2002, men bytte bana och studerade film i Köpenhamn, där han bor i dag.

Har tidigare regisserat bland annat danska "Shelley" (2016) och svenska Guldbaggevinnande "Gräns" (2018) som blev hans stora genombrott. "Holy spider" (2022) tog hem Bronshästen på Stockholms filmfestival.

Aktuell med: "The apprentice" som tävlar på filmfestivalen i Cannes.

ANNONS