Maxida Märak är aktuell med ep:n "Ärr" – och har bestämt sig för att låta infekterade konflikter läka. "Jag kommer att vara så 'fucking' ärrad när jag är 100 år, men det är okej, jag är inte ett öppet sår", säger hon.
Maxida Märak är aktuell med ep:n "Ärr" – och har bestämt sig för att låta infekterade konflikter läka. "Jag kommer att vara så 'fucking' ärrad när jag är 100 år, men det är okej, jag är inte ett öppet sår", säger hon.

Maxida Märak vill bli kommersiell

Maxida Märak har låtit såren efter den tuffa tiden läka och släpper ep:n "Ärr". Nu siktar hon på att blir en mer kommersiell artist.

ANNONS
|

Efter att Maxida Märak protesterade mot den planerade gruvbrytningen i Kallak upplevde hon att Jokkmokk var delat i två, med infekterade konflikter och hat mellan de olika lägren. Parallellt med gruvstriden separerade hon från sitt barns pappa, kände sig ensam och valde att lämna det hon kallade hem.

- Det är inte så många som pratar om att vara vuxen och känna sig utfryst på grund av sina politiska åsikter, man tror inte att det problemet existerar. För mig var det inte värt att vara kvar, jag hade inte lust mer, berättar hon.

ANNONS

Maxida Märak flyttade till Stockholm och musikkarriären började ta fart ordentligt. Veckor i studion och ett utbrett socialt liv blev vardag, men i kombination med privata trauman blev tempot för högt – hon gick in i väggen. Stora, jobbiga händelser kräver ofta dramatiska förändringar, resonerade Märak.

Det dramatiska i det här fallet var att inte välja alls. I dag har hon hus i lugna Norrbotten där hon bor, samtidigt som hon ofta tillbringar tid i huvudstaden.

Tjatsex

Ep:n "Ärr" berättar om den tuffa tiden, och försöker samtidigt ingjuta hopp. Maxida Märak valde att dra ett streck över det som varit, förlåta människor som hon aldrig trodde att hon skulle bli sams med och gå vidare.

- Det är klart att det lämnar ärr, men det är en stor skillnad på att ständigt gå runt med öppna sår, riva upp och visa, och att låta det läka, säger hon.

Låten "Ta dig tillbaka" är en berättelse om hur Maxida Märak upplever samtiden, med utgångspunkt i en kärleksrelation fylld av kontroll, "romantiska" handlingar och tjatsex.

ANNONS

- Den handlar om mig men också om 95 procent av alla ickemän jag känner. Det finns tydligt destruktiva förhållanden, men också förhållanden med tydligt destruktiva drag som man ändå inte märker, säger hon.

"Sjukt sammanträffande"

Ep:n innehåller även låtar vars syfte bara är att vara peppiga. "Norrsken" har hon skrivit tillsammans med reggaeartisten General Knas, och låten delar både titel och refrängtexten "som ett norrsken på himlen" med Jon Henrik Fjällgrens Melodifestivalbidrag från tidigare i år. En ren slump, enligt Maxida Märak.

- Det var General Knas som skrev den raden och jag kan garantera att han inte kollar på Melodifestivalen eller lyssnar på Jon Henrik Fjällgren. Det är ett sjukt sammanträffande, jag höll på att skrattar ihjäl mig när jag såg det, säger Maxida Märak.

Den här gången har Maxida Märaks musik ett lite poppigare sound, och hon siktar på att nå ut till fler – samtidigt som hon vill behålla det råa i musiken.

ANNONS

- Det skrämmer folk att höra ordet kommersiellt, som tuggummipop. Men "kommersiellt" är bara någonting som säljer bra. Sedan kan du välja genrer inom det kommersiella, säger Maxida Märak.

- Skräcken är att sälja sig till djävulen och reklamen, att det ska bli för pengarna och inte för kärleken till musiken. Men det gäller bara att man är uppmärksam, det går absolut att hålla sig där.

TT

Fakta: Maxida Märak

Maxida Märak föddes i Stockholm 1988 och har bott i både Jokkmokk och Stockholm.

Hon är hiphopartist, skådespelare, jojkare och miljöaktivist. Hon är engagerad i samers rättigheter och har tidigare deltagit i protester mot gruvbrytningen i Kallak.

Under 2015 medverkade hon i SVT-serien "Sápmi sisters" tillsammans med sitt syskon Timimie Märak. Hon har även sommarpratat i P1 2015.

Nu släpper hon ep:n "Ärr" och framöver släpper hon även ett album.

ANNONS