Mariette Lindsteins trilogi om sekten på Dimön blir tv-serie

Nu är det klart: Mariette Lindsteins trilogi om sekten på Dimön blir tv-serie. Inspelningarna påbörjas förhoppningsvis någonstans på Bohuskusten nästa år, och Mariette tror knappt att det är sant.
– Jag är verkligen jätteglad för det här, säger hon.

ANNONS

Vi når Mariette Lindstein när hon gått av planet på Landvetter för att ta sig vidare hem till Halmstad. Hon har varit i London, där hon träffat de som ska producera tv-serien: svenska Erika Edman och Mia Jupp från Storbritannien.

– Jag har fått många förfrågningar om att sälja filmrättigheterna till mina böcker, men inte förrän nu, med Erikas bolag, har det känts helt rätt. Det här är riktiga powerkvinnor som har en genuin förståelse för det jag vill säga, konstaterar Mariette som kommer att vara inblandad i tv-produktionen, framför allt vad gäller manuset.

– Under mötet i London diskuterade vi sådant som vilka justeringar som måste till när böckerna blir film, utan att det påverkar deras ”dna” alltför mycket, berättar Mariette som också medverkade i två radioprogram, BBC Woman's hour och BBC Radio London.

ANNONS

– Det är lika stort varje gång jag får en chans att prata om det jag brinner för: vikten av att stå emot grupptryck och manipulativa människor – oavsett om det är en sektledare, en chef eller en partner.

Ena veckan sitter jag i mitt hus på landet och skriver, veckan därpå befinner jag mig i en myllrande storstad. Men det är precis så jag vill ha det.

Mariette, som är född och uppvuxen i Halmstad, var själv med i Scientologkyrkan i USA i drygt 20 år. Hon lyckades fly och tog sig sedermera hem till Sverige. 2013 började hon skriva på ”Sekten på Dimön”, och därefter kom ”Sekten som återuppstod” och ”Sektens barn”. I dag har böckerna sålt en kvarts miljon exemplar i elva länder.

– Jag är alltid på väg till någon release, och mitt liv bjuder på stora kontraster. Ena veckan sitter jag i mitt hus på landet och skriver, veckan därpå befinner jag mig i en myllrande storstad. Men det är precis så jag vill ha det.

Och nu är det alltså dags att ta steget in i filmens värld. Avtalen är påskrivna och de båda producenterna letar samarbetspartners: regissör, manusförfattare, inspelningsbolag, finansiärer. Serien ska spelas in i Sverige, på svenska, och Mariette hoppas att man ska hitta en inspelningsplats på Bohuskusten.

– Jag älskar det landskapet, som också är oerhört framträdande i böckerna. Som jag ser det blir det svårt att skapa den miljön någon annanstans.

ANNONS
Mariette Lindstein
Mariette Lindstein Bild: Jari Välitalo

Planen är att göra tre säsonger om sekten på Dimön, en för varje bok. Än så länge kan Mariette inte säga någonting om tänkbara huvudrollsinnehavare, även om hon ”har några namn i åtanke, inte minst vad gäller sektledaren Franz Oswald…”.

Generellt menar hon att en tv-serie om en sekt ligger väl i tiden.

– Jag tittar på enormt mycket tv-serier, och det här temat känns nytt. Jag tror att det här kan bli jättestort och att vi kan få se spinoffs i andra länder.

Parallellt med att tv-serien tar form, hittar böckerna nya läsare. Under de dagar Mariette var i London fick ”Fog Island” fina recensioner i tidningar som The Guardian och Daily Mail.

– Dessutom gick den upp på Amazons bästsäljarlista och låg på plats 47 i kategorin thrillers/spänning. Det är som en dröm – du måste ha sålt rätt många böcker för att hamna där.

Fotnot: Mia Jupp har bland annat har gjort ”Young Dracula”, som vunnit BAFTA-priset för Bästa drama för barn. Erika Edman har gjort sju säsonger av kriminalserien om Maria Wern.

Läs mer om Mariette Lindstein och hennes liv och författarskap här:

Nu släpper Mariette ny bokserie

Mariette fortsätter att varna för sekter

ANNONS

Sektens barn är otäckt bra

Mariette Lindstein

Ålder: 60 år.

Familj: Maken Dan Koon (även han avhoppare från scientologerna). Föräldrar i Halmstad och en vuxen son med familj i USA. Tre hundar.

Bor: Hus på landet i Marbäck utanför Halmstad.

Om tv-serier: ”Jag gillar verkligen de brittiska, såsom ”Broadchurch”, ”Happy Valley” och ”Doctor Foster”.

Om Bohuskusten: ”Det vackraste landskap jag vet. När jag kom hem till Sverige fick jag kontakt med en gammal vän, som är svensklärare. Hon bor i Henån på Orust och när jag började skriva mina böcker var jag mycket hos henne och hon hjälpte mig att uppdatera min svenska. Det tror man kanske inte, men det händer mycket med ett språk på 20 år.”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS