Las Palmas-regissör söker pengar till ny film

Johannes Nyholms kortfilm Las Palmas gjorde succé på Youtube 2011. Nu söker han pengar till sin nya film The Giant på Kickstarter – för att slippa panta burkar.

ANNONS
|

Den korta trailern som Johannes Nyholm lade upp för sin film Las Palmas har i skrivande stund setts över 19 miljoner på Youtube. Filmen, som visar Nyholms 21 månader gamla dotter som en berusad turist i Las Palmas, spreds som en lödeld när den kom 2011.

Efter succén med Las Palmas har det varit relativt tyst från Nyholm. Tills nu. I en Kickstarterkampanj söker han pengar för att avsluta sin första långfilm – The Giant. ​– Jag sökte 105 000 kronor, och har fått 75 000 på lite över en vecka, säger Johannes Nyholm. Det har gått över förväntan, vilket är jättekul. Idén till manuset fick Nyholm när han gjorde en musikvideo till The Tallest Man On Earths låt It will follow the rain. En bokstavlig tolkning av artistnamnet blev till en video om en jätte som ensam går över ett öde landskap. – När man gör musikvideor går det ganska fort, och jag ville utveckla den här idén, säger Johannes Nyholm. Han skrev ett i princip färdigt manus, om "en liten man med stora drömmar". – Den handlar om en autistiskt och gravt missbildad ung man, som försöker hitta tillbaks till sin förlorade mamma, med hjälp av boule och en 50 meter hög jätte.

LÄS MER: Publikfavorit vann pris i Göteborg

För fem år sedan plockade han upp manuset igen, och började arbeta om det tillsammans med en producent.

– Vi gjorde det mer Hollywood.

Projektet har sedan fortsatt utvecklas av produktionsbolagen Beofilm från Danmark och svenska Garagefilm. Ambitionerna med filmen har varit höga. Lite för höga, visade det sig.

ANNONS

– Det är väldigt mycket effekter i filmen, och det är de som vi vill få pengar till att göra klara nu, säger Johannes Nyholm. Jag har lagt in egna pengar, men framför allt mycket tid, för att komma så här långt.

Premiärdatumet är redan satt till 14 oktober, och filmen kommer att färdigställas oavsett om kampanjen når sitt mål, säger Johannes Nyholm.

– Ja, vi har jobbat på den så länge nu. Men om vi får in resterande 30 000 så slipper jag panta burkar och ta mitt drickvatten från Plaskis i Majorna.

Fakta: The Giant

  1. Johannes Nyholms första långfilm handlar om Richard, en 30-årig autistisk man med en deformation i ansiktet, som separerades från sin mamma vid födseln. Richard flyr in i en fantasivärld, där han med hjälp av jätte ochatt tävla i petanque ska vinna sin mamma tillbaka.
  2. I en Kickstarterkampanj söker Johannes Nyholm pengar för att kunna färdigställa filmen.
  3. The Giant är redan inspelad och klippt, men de sista digitala specialeffekterna behöver läggas på.
  4. Projektet startade för tio år sedan, då Johannes Nyholm började skriva manuset. För fyra år sedan plockades filmen upp av produktionsbolaget Garagefilm.
  5. Filmen har premiär 14 oktober.
ANNONS