Kygo övertygar och sticker ut

Norrmannen är fräschare än Avicii.

ANNONS
|

Jo, nog snurrar det allt fortare? Avicii är 26 och har inte bara erövrat världen och sedan snudd på lagt av –han har även hunnit inspirera en massa efterföljare som nu tar vid. Norske 24-åringen Kyrre Gørvell-Dahll är skolad pianist men den svenska stjärnan fick honom att satsa på dansmusik. 18 månader efter debutsingeln Firestone har hans låtar nu streamats bortåt 1,7 miljarder gånger världen över.

Vad har han då? En påtaglig melodisk lätthet i produktionen som påminner om Aviciis men känns betydligt fräschare i jämförelse. Och hur lättsamt –stilen kallas tropical house – det än är så finns där också ett emotionellt djup i soundet som gör att Kygo sticker ut i den enorma mängden.

ANNONS

Kanske handlar det om att han faktiskt verkligen kan spela och vet att använda sig av harmonier och akustiska klanger. Hans metod att göra remixer –vilket startade hans karriär –var just att sitta hemma och spela piano över originallåtarna.

Debutalbumet Cloud nine rymmer femton spår och lika många gästvokalister. Ett rätt hopplöst upplägg. Men den där touchen som Kygo har och den rena skära musikaliteten i botten knyter inte bara samman allt till en tilltalande helhet, det låter också ana att det finns mer att hämta.

ANNONS