Rikta kameran från offer till förövare

Videon där George Floyd dör medan en polisman pressar sitt ben mot hans hals har lett till världsomfattande protester och manifestationer till stöd för Black Lives Matter. GP:s Victoria Greve undrar vad som händer om kameran riktas åt ett annat håll.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

George Floyd är det senaste i en rad av namn vi fått lära oss genom åren. Nu läggs det till Michael Brown, Eric Garner, Tamir Rice, Philandro Castille. Breonna Taylor.

Sedan första januari 2015 har över 1 250 svarta människor skjutits ihjäl av poliser i USA, enligt Washington Posts räknare. Då är inte personer som dött på andra sätt, eller i polisförvar med i statistiken. Svarta personer i Minneapolis är sju gånger mer utsatta för våld av polis än vita.

Under de nio dagar som gått sedan George Floyd dog efter att en polis tryckt sitt ben mot hans hals i nio minuter har stora demonstrationer ägt rum i minst 140 amerikanska städer. Demonstranterna har protesterat mot det rasistiska polisvåldet och krävt att de ansvariga för Floyds död ställs inför rätta. Vissa demonstrationer har lett till våldsamma upplopp och plundring, andra har varit fredliga.

ANNONS

LÄS MER:Journalister väljs aktivt ut som måltavlor

Videor som sprids i sociala medier har kommit att spela en avgörande roll. Filmer visar hur polisbilar prejar rakt genom en grupp demonstranter i New York på söndagen. Journalister som bevakar demonstrationerna har blivit måltavlor för polisens gummikulor.

Filmandet säkrar viktiga bevis. Den stora spridningen har otvivelaktigt gett bränsle till den upprördhet som lett till globala protester och solidaritetsaktioner med Black Lives Matter-rörelsen. Samtidigt är det problematiskt. Fanna Ndow Norrby skriver (GP 2/6) om hur traumatiskt det är att gång på gång tvingas se videorna på svarta människor dödas i sociala medier för att omgivningen ska se rasismen. Att svarta människors dödsruna inte ska bli tillfället de blev mördade.

Men jag tror att vi borde rikta kameran åt andra hållet lite oftare. Vad får vi syn på då?

Regissören Jordan Peele skriver på Twitter att "Blicken i en polis ansikte när den inser att den blir filmad säger allt. Ilska och rädsla /.../ för dem är det våld att hållas ansvarig för sina handlingar".

Kanske får vi syn på dem som någonstans ändå tjänar på att rasism finns.

I det satiriska splatter-mästerverket "Get out" från 2017 riktade Jordan Peele kameran just mot den självgoda vita amerikanska medelklassen som "gärna skulle ha röstat på Obama tre gånger". Där spelar den skräckfyllda upptrappningen av filmen på den verkliga livsfaran det innebär att vara en svart man i ett vitt villaområde.

ANNONS

En annan video som blev viral förra veckan fångade hur en kvinna ringde polisen efter att ha blivit tillsagd att koppla sin lösa hund i Central park av en svart man som var där för att fågelskåda. Mannen tog lugnt upp sin mobil och filmade på behörigt avstånd.

När kvinnan kallar på polis och säger att hon hotas till livet av en afro-amerikansk man vet både hon och han vad det kan innebära.

När kvinnan kallar på polis och säger att hon hotas till livet av en afro-amerikansk man vet både hon och han vad det kan innebära. En vit kvinna kan räkna med polisens beskydd, för en svart man är det ett dödshot.

Mannens syster la upp filmen på Twitter, sen tog inte lång tid innan kvinnan identifierades, sparkades från sitt jobb och fick sin hund fråntagen. För det videon fångade var hur rasism kan fungera som ett vapen.

Poliserna som var med när George Floyd dödades har också de fått sparken. Polisen som tryckte sitt knä mot Floyds hals har åtalats för hans död.

Det är ett tecken på att saker går i rätt riktning och att ansvar kan utkrävas. Något som varit långt från självklart i andra fall. Och så länge alla medborgare i USA inte kan räkna med beskydd från polisen på samma villkor behövs de smarta telefonerna och deras kameror.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS