Idolvinnarna - Så gick det sen

GP reder ut vad som hänt med de svenska Idolvinnarna genom åren. En av dem är Marcus Fagervall. 10 år efter Idol-vinsten 2006 jobbar han nu på nytt material på svenska. "Jag är svintaggad och redo för comeback", säger Markus Fagervall.

ANNONS
|

Nitskärp, kajal, uppklippt svart hår och klistrad hårgelélugg. Mycket har hänt sedan Markus Fagervalls Idol-vinst för 10 år sedan. Det svarta håret har ändrat färg till platinablont och fredagsfinalerna har bytts till hälso-smoothies och toksnabbamilslånga promenader.Men tiden och minnena från Idol har inte försvunnit.

– Det är egentligen inte mycket som bleknat från min tidi Idol. Jag sökte ju under tredjesäsongen av programmet och hade inte förstått vidden av vad programmet innebar. Idol bleven total bubbla för mig. Det var extrem fokus som gällde under flera månader. Intervjuer. Pressmöten.Sångträning. Hotellet. Det var i princip vad mitt liv bestod av, säger han.

ANNONS

"Kunde inte titta på Idol efter vinsten"

I efterhand serMarkus på sin Idol-upplevelse som något udda och ovant men otroligt roligt.

– Det kunde vara helt sjukt när insikten om vilken stor grej det egentligen var kom över mig. Ibland behövde jag bara stå och skrika rakt ut för att få ut alla känslor jag hade.Någon filbunke har jag aldrig varit, säger Markus.

Under flera årvar minnena ifrån fredagsfinalernaså starkt närvarande att Markus inte kunde titta på Idol utan att återfå känslorna från sin medverkan i programmet.

– Jag minns fortfarande närjag stod och väntade på att få gå upp på scenen.Inslagsproducenten stod där bredvid mig och räknade ner sekunderna till sändning, 15, 10, 9, 8, 7... Sedan hördes Idol-jingeln som gick på precis innan jag skulle upp på scen. Dentickande ljudslingan,jag kan fortfarande höra den klart och tydligt i huvudet. Det är som att jag befinner mig precis där och då så fort jag hör det ljudet, men det är inte jobbigt.Idol har varit avgörande för min karriär och jag är otroligt tacksam över vad min vinst 2006 inneburit för mig.

"Det var svinkonstigt att så många kom på min turné"

Efter Idolvinsten gickMarkus Fagervalls dagar i ett.Omvärlden försvann och hans hem krympte till sträckan mellanstudion och hotellsängen. Efter skivsläppet väntade turné och Markus längtade efter att få komma ut och spela musik för de människor som hade stöttat honom fram till vinsten.Boka allt, kör, sa han till de bokningsansvariga för turnén - något som resulterade i 140 gig.

ANNONS

– Plötsligt insåg jag att jag verkligen hade blivit Idol-Markus med folket och inte bara i tv-rutan.Under min turné var hela shoppinggallerior fulla med publikunder vardagar klockan 17. För mig var det svinkonstigt men betydde allt för min musikkarriär. Det var helt sjukt kul trots att jag jobbade så intensivt,säger Markus.

Under månaderna som följde var Markus uppbokad dygnet runt, men efter den intensiva tiden började sedan karriären svalna.

"Svårt att fortsätta uppåt efter en sådan vinst"

– Så tror jag att det har varit för alla Idol-vinnare. Allting runt vinsten är så sjukt under en period att karriärenmåste stannaupp lite när detlugnar ner sig. Kaoset lägger sig ochman behöver tid för att reflektera kring det som hänt.

2008 deltog Markus Fagervall i Stjärnor på is och släppte ett andra album som han fortsatte att turnera med under kommande år.

– Jag hade många roliga år efter Idol och spelade på olika ställen runt om i Sverige. Min andra skiva gick väl relativt bra, men någonstans hade jag nog redan börjat känna att jag inte var riktigt nöjd med var jag befann mig i livet och behövde en förändring.

Utbildade sig till kock

2010 bestämde sigMarkus för att ta en paus från musiken, flyttade tillUmeå och började plugga till kock på Gastronomiprogrammet på UmeåUniversitet.

ANNONS

– Snabba puckar. Jag tog bara med en påse kläder och gitarren. Jag får bo i en husvagn på en parkering med en kompis. Har inte hittat något annat boende än, sa han då till Expressen.

Efter sex veckor löste sig Markus bostadssituation och de resterande åren av hans studier bodde han i en egen lägenhet.Förhoppningen var att Markusskulle hitta tillbaka till musiken genom att satsa på att utveckla sina gastronomiska kunskaper.Men allting blev inte riktigt som han hade tänkt.

– En dag ringde telefonen. Det var Tony Björkenvall,sångare i countrybandet Willy Clay Band. Vi kände varandra knappt då men efter att ha pratat ett tag med varandra startade vi ett duoprojekt och började skriva musik ihop. Först körde vi utan ett skivbolag i ryggen. Sedan släppte vien skiva och det blev en period när allting flöt på bra. Jag tog min kockexamen men sedan vände allt väldigt tvärt.

Fick en dramatisk vändning

2013fick Markus Fagervall beskedet om att han bror var döende i cancer. Allt annat hamnade åt sidan och Markus flyttade tillbaka till Stockholm.

– Jag släppte allt och slogs totalt omkullav tiden som följde. Min brorvar min bästa vän och min musikaliska mentor. På något sätt hoppades jag hela tiden att det skulle bli bättre. Men det blev det aldrig. Det är så orättvist, han hade inte ens fyllt 40.

ANNONS

Sju månader senare hade Markusbror gått bort och perioden som följde var kantad av sorg och saknad.

Comebackmed låtar på svenska

Nu, tvåår senare har Markus Fagervall siktet inställt på musikalisk comeback. Han är i full gång med att skriva material på svenska och hoppas på att få återvända till musikbranschen med den "nya Markus" snart.

– Idag är jag mer jordad. Jag känner ett större lugn i själen. Förr vad jag mer ängslig. Jag kommer nog alltid leva med en viss ängslan och tvivel men jag har lärt mig att det är viktigt att vara mer selektiv och välja vad som påverkar mig eller inte, säger och fortsätter:

- Musiken kommer alltid att vara med mig vart jag än går, oavsett om jag släpper nytt eller inte. Detär skönt att inte vara en del av den kommersiella delen av branschen trots att min medverkan i Idol betytt oerhört mycket för mig. Just nuär jag baraså otroligt förväntansfull och peppadinför att släppa ny musik.

Klicka vidare i bildspelet ovan för att se vad alla Idolvinnare gör idag!

ALLA TIDIGARE VINNARE

2004: Daniel Lindström

Vinnarlåt: "Coming True" .

2005:Agnes Carlsson

Vinnarlåt:"Right Here, Right Now".

2006: Markus Fagervall

Vinnarlåt: "Everything Changes".

2007:Shanta Liora, f.dMarie Picasso

Vinnarlåt: "This Moment".

2008: Kevin Borg

Vinnarlåt:"With Every Bit of Me".

2009:Erik Grönwall

Vinnarlåt: "Higher".

2010:Jay Smith

Vinnarlåt: "Dreaming People".

2011:Amanda Fondell

Vinnarlåt: "All This Way".

2013:Kevin Walker

Vinnarlåt: "Belong".

2014: Lisa Ajax

Vinnarlåt: Unbelievable".

2015:Martin Almgren

Vinnarlåt: "Can't hold me down".

ANNONS