Träffade fansen. Håkan Hellström tog sig tid att prata och ta kort med de väntade fansen utan The Gramercy på Manhattan.
Träffade fansen. Håkan Hellström tog sig tid att prata och ta kort med de väntade fansen utan The Gramercy på Manhattan.

Håkan Hellström om festen i New York

New York och Ullevi är bara början på Håkan Hellströms intensiva år. – Den nya plattan ligger klar, avslöjar han för GP.

ANNONS
|

Håkan Hellström och bandet har precis soundcheckat och repat inför den andra av två utsålda konserter när vi träffar honom en trappa ned på spelstället The Gramercy på 23:e gatan. De mest hängivna fansen, de flesta tillresta från Sverige, köar redan ute på gatan och roar sig med allsång samtidigt som de trycker sig mot husfasaden för att fånga eftermiddagens sista solstrålar.

Håkan Hellström har tagit sig tid att stanna och prata och ta selfies ihop med många av de som köar. Flera av dem går båda kvällarna och Håkan är alldeles tydligt lycklig och tacksam över uppslutningen och gensvaret från publiken,

ANNONS

- Det har varit helt fantastiskt roligt. Vi åkte hit med inställningen att vi skulle ha kul och leka med musiken. Vi har inte haft press på att vi måste leverera något. Det är ett så tråkigt uttryck. Samtidigt har vi förberett oss så länge att det var underbart att få spela inför publik igen, säger Håkan Hellström som liksom resten av bandet och hela turnésällskapet är entusiastiska över mottagandet.

- Det är så kul att lira på den här klubben, man behöver knappt mikrofon när man har publiken så nära, säger Håkan Hellström och ler stort.

Han poängterar att spelningarna i New York inte är några genrep inför Ullevi, mycket arbete återstår innan man är redo för den gigantiska arenan på hemmaplan. Här har man snarare testat lite olika saker och passat på att leka lite med arrangemang och låtordning.

- Vi har lagt väldigt mycket tid i replokalen och går extremt mycket på feeling, jammar jättemycket och provar oss fram till rätt form. Allt är öppet och alla får leka som de vill. Det är så vi vill ha det, berättar Håkan Hellström.

De nya låtarna som nyligen släppts på epn 1974 har luftats i New York, men även många av de äldre sångerna har fått delvis ny skrud under de två spelningarna.

ANNONS

- Alla låtar har en studioversion och en liveversion. Vi är alltid helt respektlösa mot formen och det kan vara helt olika arrangemang, nästan som helt olika låtar ibland. Så kommer vi fortsätta.

Anledningen till att det "bara" blev fyra nya låtar innan Ullevi är enkel. Håkan Hellström hade helt enkelt inte fått helt klart med ett nytt skivkontrakt, men de fyra låtarna kunde ändå plockas ut.

- Skivan är inspelad och klar sedan flera månader tillbaka. Det är skön känsla, men det är möjligt att jag ändrar något på skivan, jag haft så lång tid på mig nu, säger Hellström.

Vad kan du säga om musiken?

- Den är ju alltid färgad av de man jobbar med. Tillsammans hittar man något som låter skönt och bra och ofta blir det någon ny riktkning jämfört med tidigare. Det finns inget facit eller tankar på vad en publik ska tycka. När man spelar in är man bara i en bubbla med sin vision.

LayGaylia Frazier som förstärkt bandet här, vilken grym värvning!

- Shit vad bra hon va på scen! Jag höll på att gå upp i en sådan där rökpuff direkt i första låtarna. Jag trivs så otroligt bra med LaGaylia, hon är en helt fri själ som går på instinkt. Det är så kul att lira med sådana människor.

ANNONS

- Hon spelar ju dessutom i en helt egen division när det gäller pipa, jag är bara tacksam att jag får vara med där och vråla och gapa ihop med henne.

Hur har du haft det i New York bortsett från spelningarna?

- Första dan var vi ute hela natten och festade. En sådan där riktigt New York-kväll. Sedan tog vi det lugnare efter första spelningen och var iväg och käkade. Men efter andra spelningen, då blir det en riktig omgång igen. Jag skulle vilja hitta något mambo-ställe, sydamerikansk musik. Det finns ju så många musikkulturer här och de har ju det bästa av allt.

Fakta: Håkan Hellström

Ålder: 42 år.

Bor: Göteborg

Familj: Sambo och två söner.

Aktuell: Med epn 1974 och två utsålda konserter på Ullevi den 4 och 5 juni. Spelade i New York under den gångna Valborgs-helgen. Konserterna hyllades av en samstämmiga, entusiastiska recensenter. Ett nytt fullängdsalbum ligger inspelat och färdigt för att släppas till hösten.

ANNONS