Alicia Vikander.
Alicia Vikander.

GP:s lista: Alicia Vikanders väg mot en Oscar

Det enda som krävdes var ett genombrott. Sedan ville plötsligt alla ha med Alicia Vikander i sina filmer. Den 27-åriga göteborgskan som i natt kan belönas med en Oscar för sin roll i The Danish Girl, har på knappt fem år blivit ett av Hollywoods hetaste namn.

ANNONS
|

1. Det börjar med Kristina från Duvemåla

Alicia, sju år, gör scendebut när Björn- och Benny-musikalen sätts upp på Göteborgs-Operan. När hon och mamma Maria Fahl Vikander, då skådespelare på Backa teater, kör över Älvsborgsbron pekar Alicia först mot operan och säger, ”där är min arbetsplats mamma”, sedan mot Hisingen: ”och där är din”. (intervju med SVT)

2. Och fortsätter med samma melodi

ANNONS

Dags för tv! Alicia Vikander ställer 1997 upp i TV4:s mimtävling Småstjärnorna. De andra tjejerna väljer låtar ur Brittney Spears och moderna popstjärnors kataloger. Alicia kör en helt annan strategi med nu hemtama Du måste finnas ur Kristina från Duvemåla – och vinner.

3. Baletten

Vikander skriver som nioåring in sig på Kungliga svenska balettskolan där hon blir kvar i ett decennium. Dansen ger henne resning och styrka, men utbildningen är smärtsam.

– Om någon av flickorna gått till läkaren och fått smärtstillande delade vi upp tabletterna mellan oss, säger hon till Vogue 2015.

4. Andra avenyn

Visserligen är Alicia Vikander redan 2005 med i julkalendern En decemberdröm, men den första riktiga tv-rollen kommer två år senare när hon som 19-åring blir Jossan med hela svenska folket i SVT-dramat Andra avenyn. 103 avsnitt hinns det med, innan hennes rollfigur lämnar lilla Sverige för en skola i Boston.

5. Knock, reser sig. Knock, reser sig. Knock … reser sig.

ANNONS

Alicia Vikander vet vad hon vill. Hon har haft några tv-roller, men siktar ännu högre. Fem gånger söker hon in till svenska teaterhögskolor efter gymnasiet och får avslag, varje gång. Det är nära att hon ger sig in på en bana som jurist, då i grevens tid nästa punkt på vår lista inträffar.

6. Den stora framgången

Boom! Genomslaget kommer till synes från ingenstans i Lisa Langseths Till det som är vackert 2010. Stockholms filmfestival utser Alicia till shooting star och hon belönas med guldbaggen för bästa kvinnliga huvudroll.

”Lägg namnet på minnet, du kommer stöta på det”, skriver GP:s recensent Patrik Andersson.

7. Mads Mikkelsen och den danska syntaxen

Den första internationella rollen blir dansk som drottning Caroline Mathilde i A royal affair. Filmens största utmaning, berättar Alicia Vikander, är att lära sig språket. Två månaders boende i Köpenhamn med digra danskstudier visar sig vara ett framgångskoncept.

8. Lida för konsten

ANNONS

I storfilmen Anna Karenina gör Alicia Vikander rollen som Kitty mot bland andra Jude Law. Inspelningen äger rum i ryska vildmarken.

"Där blev inte mer än nio grader varmt och vi var utan varmvatten. Vi bodde så i sex dagar och sov på var sin brits. I manus stod det 'Varning för vargar', och ja, vi såg vargar", säger hon till DI Weekend.

9. Stilikonen

2012 utser Elle Alicia Vikander till Sveriges bäst klädda kvinna, och året därpå får hon utmärkelsen Editor's choice av tidningens brittiska motsvarighet. 2015 kröner ansedda Vanity Fair henne till Hollywoods stilikon nummer ett och Vikander får toppjobbet att bli modeföretaget Louis Vuittons ansikte utåt.

10. ”Se upp för Alicia Vikander!”

Så skriver Washington Post 2014, samma år som rysaren Seventh son med Alicia Vikander och Julianne Moore har premiär. Göteborgaren är nämligen på väg att bli USA:s nya tabloidfavorit, på grund av sin lågmälda och ödmjuka personlighet. Det skadar inte heller att filmerbjudandena aldrig tycks sina.

ANNONS

11. Go-ack-ack-ga

Sveriges Oscarshopp gör 2015 storsuccé i Jimmy Fallons talkshow. Bland annat lär hon programledaren att dansa små grodorna och sjunga svenska snapsvisor. Tillsammans med Will Ferrell, som är gift med en svenska, dricker hon under sitt andra besök glögg och driver hjärtligt med Fallon på vårt fagra tungomål.

12. Storstjärnan är framme

2015 har åtta (!) filmer med den hårt arbetande Vikander premiär, däribland Mannen från U.N.C.L.E., Tulip Fever och hyllade scifi-rullen Ex machina. För sin insats i The Danish Girl Oscarsnomineras hon i kategorin Bästa kvinnliga biroll, och blir därmed den första kvinnliga svensken på 26 år att få en nominering. Hon har kommit en lång väg från Småstjärnorna.

ANNONS