Under Artscape i Malmö 2014 skapade konstnären D*Face detta verk, The last embrace before departure.
Under Artscape i Malmö 2014 skapade konstnären D*Face detta verk, The last embrace before departure.

Festival ska ge gatukonst till alla stadsdelar

I sommar kommer gatukonstfestivalen Artscape 2016 till Göteborg. Mellan 25 juli och 14 augusti breder konsten ut sig i hela staden.

ANNONS
|

Artscape 2016 presenteras som Skandinaviens största internationella gatukonstfestival någonsin och är en del av Kulturåret 2016. Internationella konstnärer bjuds in och tillsammans med svenska och lokala kollegor ska de sätta färg på staden är det tänkt.

Organisationen Artscape som jobbar för att främja gatukonst i Sverige ordnade landets första internationella gatukonstfestival i Malmö 2014. Ett projekt som resulterade i att samtliga verk blev kvar.

- Göteborg är mer utspritt vilket gör logistiken svårare. Det blir en spännande utmaning, festivalen kan förhoppningsvis bidra till att binda ihop staden. Alla stadsdelar får nya konstverk, säger Daniel Wakeham.

Attityden till gatukonst har ändrat sig under senare år. När Artscape började arbeta med festivalen i Malmö fanns fortfarande en viss skepsis. Och för tio år sedan hade han inte ens tänkt tanken på en gatukonstfestival.

ANNONS

- Det är stor skillnad, nu bemöts vi positivt från alla håll. Det har varit förvånansvärt lätt att jobba med festivalen i Göteborg.

Nu börjar pusselbitarna falla på plats. Många av de internationella konstnärerna är bokade, men Artscape gör som Way out west och vissa tv-program och pytsar ut namnen lite i sänder. De första presenteras troligen i veckan som kommer.

- Det kan också vara så att en del vill se hur väggen de ska måla på ser ut innan de säger definitivt ja, och det kan ta lite tid med att få alla tillstånd klara när det gäller väggarna. Men det kommer att bli en kul blandning av konstnärer från alla världsdelar.

Han poängterar hur viktigt det är att integrera lokala föreningar i arbetet så att projektet kan leva vidare efter festivalen.

- Man måste jobba på flera olika nivåer.

På Artscape 2016 arrangeras också panelsamtal, föreläsningar och workshops där allmänheten bjuds in. Bakom festivalen står Kulturförvaltningen genom Urban konst, Göteborg 2021 och Göteborg och Co.

ANNONS