En brädspelhåla mitt i Göteborg

För snart fyra år sedan råkade Sara Johansson och Robin Wilcox hamna på ett brädspelskafé i Toronto. Sen var de fast. Något motsvarande fanns inte i Göteborg, så paret startade ett själva.

ANNONS
|

Ingen av dem var några aktiva spelare, mästare i schack, bridge, dataspel eller något i den stilen. Snarare var det den sociala biten som lockade.

- Vi är nog lite bakåtsträvare i hjärtat båda två. Det är något väldigt fint med att sitta ned och titta varandra i ögonen och göra någonting tillsammans. Det märks att våra besöka uppskattar det väldigt mycket, att det blir en paus i all det elektroniska som är runt en hela tiden. Sen tror jag att min bild av brädspel för fem år sedan var fia med knuff, monopol och backgammon men jag upptäckte hur extremt mycket spel i olika genrer det finns. Det var en helt ny värld som öppnades, säger Sara.

ANNONS

Hur många spel finns det på kaféet?

- Drygt 500; både strategispel och sällskapsspel som frågespel, partyspel, barnspel, samarbetsspel, krigsspel, resurshanteringsspel, racingspel och balanseringsspel, fortsätter hon.

Läs också: Elva spel du inte får missa

Har ni spelat allihop?

- Nej, jag och Robin har kanske spelat två tredjedelar, fast inte exakt samma två tredjedelar, och vi jobbar på att ha spelat allihop.

Vad spelar ni helst?

- Det beror väldigt mycket på humör. Ibland vill man ju bara grotta ned sig och spela något som tar tio timmar, som Game of Thrones. Ibland blir det något snabbt och enkelt. Ricochet robots är en odödlig favorit, säger Robin.

- Oja, inflikar Sara, om det är en liten döstund på jobbet så är det "Ska vi ta en Ricochet robots-match?". Och där är det rivalitet.

Läs också:482 av spelen på Café Taktik

Bland kunderna är det Carcasonne, Ticket to ride, Settlers of Catan och Pandemic som är populärast. Det sistnämnda är ett samarbetsspel. "Det tvingades vi byta ut. Det blev sönderspelat", berättar Robin. Men det beror också på vilken typ av kunder det rör sig om. Det finns allt från kompisgäng som vill spela lite galna partyspel till de tystlåtna intelligenta som föredrar långa, kluriga, smarta spel och föräldrar med barn eller barnkalas. Sedan finns det en oväntad kategori bland gästerna – par på date.

ANNONS

- Ja, det är väldigt vanligt till och med. Jag tror man lär känna varandra ganska bra om man spelar brädspel, berättar Robin. Samarbetsspel är såklart bra på daten, som La boca där man löser små pussel tillsammans, flikar Sara in. Vi har till och med fått tackbrev av en kvinna som träffade sin blivande man här, berättar hon.

Ofta händer det att det kommer folk nedför trappan som bara skulle ha en kopp kaffe och vänder tvärt när de ser alla spelen, berättar de. Men det går också att bara ta en kopp kaffe och spela något av gratisspelen: schack, backgammon, yatzy, kasta gris och memory. Den som vill spela spel får däremot betala 50 kronor per person och dag.

Efter snart fyra år som landets enda brädspelsspelkafé kanske det kunde vara dags att expandera?

- Nej, Det intresserar mig inte alls faktiskt. Jag tycker om att ha ett litet personligt ställe, där man tjenixar på folk, men vi vill gärna att andra ska öppna ställen Det förvånar mig extremt att det inte öppnat något i Stockholm eller Malmö, i mindre städer också. Väldigt många har hört av sig för att få tips, säger Sara.

Brädspelsparet jobbar 8–9 timmar om dagen/sex dagar i veckan. "Inte så farligt för att vara egenföretagare", enligt Robin.

ANNONS

Vad gör ni när ni kommer hem?

- Går och lägger oss, säger Robin med ett skratt. Men på våra lediga dagar, måndagar, är det ganska vanligt att vi spelar brädspel med kompisar.

Platsen

Brädspelskaféet Café Taktik, Wadmansgatan 16 på hörnet av Berzeliigatan. Öppet tisdag till söndag. Bordsbokning rekommenderas på helgen. http://www.cafetaktik.se/

Personerna

Sara Johansson och Robin Wilcox, eldsjälarna bakom kaféet.

På gång

2 november 12.00 Spelträff för småbarnsföräldrar, 9 november 17.00 temakväll med spelet HINT. Varannan tisdag är det film-quiz, nästa gång 15 november 19.00.

ANNONS