Elevernas brev blev en bok

Samarbetet med författaren Marie Oskarsson gav 150 elever vid Eriksboskolan läs- och skrivlust. Resultatet blev en bok som de själva har varit med om att skriva.

ANNONS
|

I Eriksboskolan i Angered har de flesta eleverna utländsk bakgrund. Skolan tar också emot många nyanlända barn. För att stärka arbetet med det svenska språket sökte skolan och fick projektpengar från Kulturrådets Skapande skola-medel.

- Via Författarcentrum fick vi kontakt med författaren Marie Oskarsson och hon har arbetat med samtliga åtta klasser i årskurs 3 till 6 under våren, berättar läraren och projektledaren Linda Comstad Odén.

Varje klass fick träffa författaren fyra gånger för att göra olika skrivövningar. Temat var Mitt Eriksbo och barnen fick öva sig i att skriva miljöbeskrivningar, personbeskrivningar och att berätta i jag-form. Ett sätt att berätta om sin stadsdel men också ett sätt att berätta om sig själv.

ANNONS

- Marie ville att vi skulle tycka att det var kul att skriva. Hon tänkte på oss när hon var hemma och vi gav henne inspiration till andra böcker som hon kanske ska skriva i framtiden, berättar elvaårige San Rahim i klass 5a.

Hans klasskamrat, Iman Jugo, 11 år fyller i:

- Marie lärde oss hur vi ska beskriva, hon hade med sig en väska med olika saker: ett förstoringsglas, pengar och solglasögon. Sedan fick vi fantisera om den som ägde väskan. Vi satte klockan på tre minuter och bara skrev ner det som vi först tänkte på.

Även lärarna fick många nya ingångar till skrivande.

- Marie har öppnat våra ögon, när barnen ska berätta fins det många vägar som inte är så prestationsinriktade. Till exempel är bildstödet viktigt när eleven ska få inspiration att komma igång, menar Linda Comstad Odén.

Mellan besöken i skolan skrev Marie Oskarsson mejl som riktade sig till alla elever och som svar fick hon tjocka kuvert med handskriva brev där eleverna svarade på hennes frågor och funderingar tillbaka.

- För varje brev kom vi varandra lite närmre. Jag berättade lite mer, och eleverna svarade med att öppna sig ännu ytterligare. Det har varit så fint att lära känna alla eleverna både i skolsalen men också i det mer personliga forumet som ett brev är, säger Marie Oskarsson.

ANNONS

Breven blev en gemensam bok.I förra veckan var det bokrelease med tillhörande festmingel, salta pinnar och äppelcider, på Eriksboskolan. Vid en högtidlig ceremoni fick varje elev ett eget exemplar ur Marie Oskarssons hand.

- Alla kunde skriva, tyckte Marie och det givit oss och alla våra kompisar bättre självförtroende, säger Iman Jugo.

- Tänk att det man själv har skrivit har kommit med i en bok.

Lärarna och skolledningen har inte formellt utvärderat projektet ännu.

- Alla är väldigt nöjda med resultatet. Eleverna har tyckt att det har varit roligt att läsa och skriva och det är en viktig väg till målet att stärka språket, konstaterar projektledare Linda Comstad Odén.

ANNONS