Detta krävs för att bli en wrestling-stjärna

Onda mot goda, högljudd publik och galna fight-scener. Wrestling börjar få fäste som en etablerad underhållningsform i Sverige. Men för att bli en wrestlingstjärna krävs det engagemang och hård träning: "Man måste ha pannben och en vilja att inte ge upp", säger Fabian "Steinbolt" Puregger.

ANNONS
|

Fabian Puregger, 30, är både tränare och wrestlingstjärna. En underhållningsform som gjort sig populär i Sverige.I Göteborg håller GBG Wrestling regelbundet events på Trädgårnoch Pustervik.

- Wrestling är en underhållningsform, en konstform. Man säljer en känsla och berättar en historia i en matchpå ett sätt som ingen annan underhållningsform kan göra. Det är en live-upplevelse och publiken är delaktiga. När de ser att den dumma fuskar bakom domarens rygg blir de emotionellt involverade. De buar när den dumma vinner och jublar när den goda vinner, sägerFabian Puregger.

Han går under wrestlingnamnet "Steinbolt".

Hur mycket är manus och hur mycket är improvisation?

ANNONS

- Det är klart att man har ett övergripande manus. Men man improviserar också och väntar ut publiken och ser vad den har att säga. Man kan liksom inte improvisera en sådan sak som inte båda kan. Så man måste säga till innan eller kanske under matchen. När man skadar sig är det oftast en kommunikationsmiss, säger han och fortsätter;

- Folk tar wrestling på fel sätt, de tror att vi är där för att presentera en legitim sport. Det gör vi ju inte. Men folk säger att det är larvigt, "fake" och uppgjort. Men vi är där för att underhålla och skapa reaktioner. Man kan inte säga att det vi gör är "fake" för det krävs hård träning och man kan skada sig allvarligtom man inte är tränad för det. Kroppen utsätts för en hård fysisk belastning.

Hur mycket behöver man träna?

- Cardioträning och intervaller är väl det bästa. En wrestlingmatch går i etapper och inte i 180 hela tiden. Sedan beror det på hur du vill porträttera dig. Wrestling kan spegla olika sorters fysik och personligheter. Man kan väga mycket och lite. Jag rekommenderar folk att träna som vanligt. Det är en fördel om du har en atletisk bakgrund.

ANNONS

"Det är fysiskt krävande"

MenFabian Puregger menar att det viktigaste är ens inställning och vilja.

- Man måste ha pannben och en vilja att inte ge upp. Det är fysiskt krävande och man måste vara beredd på att lägga ner ganska mycket tid. Träning tre gånger i veckan är ett minimum.

Kan man bli rik på wrestling?

- Det beror dels på hur ofta man blir bokad och avtal. Om du tar de stora ligorna och om man är med på tv kan man tjäna otroligt stora pengar. Många fattar inte hur stort wrestling är i USA. Men i Sverige är det svårt att försörja sig på det.

Söker efter kvinnliga wrestlers

Och wrestling är både i USA och Sverige ens mansdominerad sport.

- Vi har en del tjejer som tränar och går matcher. Men jag söker efter lys och lykta. Det är svårt att kvotera in någon då alla tränar på samma villkor. Men jag vill att fler tjejer ska få upp ögonen för wrestling och de ge det en chans.

Underhållningsformen wrestling möts ibland av fördomar kring våld och hur det speglas.

- Vi tampas hela tiden med fördomar.Det är svårt att få sådana människor att förstå. Man slår liksom inte någon hårt med en knuten näve.Det är inte alltid familjeunderhållning utan det kan presenteras som det. Man kan säga att det är en avtrubbad version av våld och att vi skapar en illusion ungefär som i en film. Smällarna kan dock ta på riktigt. Det går inte att "fejka" utslagna tänder och ett brutet näsben.

ANNONS
ANNONS