Dessa är världens dyraste musikvideos

Det finns en drottning när det kommer till världens dyraste musikvideos: Madonna. Dock har hon inte förstaplatsen som just nu ägs av Michael Jackson och Janet Jackson.

ANNONS
|

Att göra musikvideos kan både vara en billig och dyr affär. Men några av de artisterna som gillar att spendera pengar på just musikvideos är bland annat Madonna, Michael Jackson och Guns´NRoses. Deras produktioner kostar flera miljoner amerikanska dollar.

Här är topp 10 världens dyraste musikvideos genom tiderna:

1. Michael Jackson och Janet Jackson - "Scream"

När denna musikvideo släpptes 1995 spekulerades det hej vilt om att "Kungen av pop" var avundsjuk på Madonna som innehar flera av listans topp-placeringar. I samarbete med systern Janet Jackson filmades denna video av Mark Romanek för 7 miljoner amerikanska dollar.

2. Madonna - "Die Another day"

Om Michael Jackson är "kungen av pop" är Madonna rimligtvis drottningen. "Die Another day" blev en superhit 2002 tillsammans med James Bond-filmen med samma namn. Musikvideon är regisserad av Traktor (svenskar!) till en kostnad av 6.1 miljoner amerikanska dollar.

ANNONS

3. Madonna - "Express Yourself"

"Drottningen av pop" placerar sig på två av tre topp 3-platser. Inte särskilt dåligt. "Express Yourself" regisserades av David Fincher till en kostnad på över 5 miljoner amerikanska dollar. Videon är inspireradav filmen"Metropolis" från 1927 och i slutet visas en sekvens från Fritz Lang-klassikern. När musikvideon släpptes 1989 var den då den dyraste någonsin.

4. Madonna - "Bedtime story"

Okej, Madonna tar ytterligare en topp-placering. Videon till "Bedtime Story" från 1995 regisserades av Mark Romaneki sex dagar för 5 miljoner amerikanska dollar. Och ja, samma regissör innehar även förstaplaceringen med musikvideon till låten "Scream".

5. Michael Jackson - "Black or White"

Musikvideon till "Black or White" från 1991 hade premiär samtidigt i 27 olika länder på MTV, BET; VH1 och Fox den 14 november. Närmare 500 miljoner personer såg musikvideon på premiären.Låten var den första singeln till albumet "Dangerous". Videon regisserades av John Landis för över 4 miljoner amerikanska dollar.Hanregisserade även"Thriller".

6. Guns´N Roses - "Estranged"

Musikvideon till power-balladen från albumetUse Your Illusion II släpptes 1993. Videon till "Estranged" regisserades av Andy Morahan och kostade 4 miljoner amerikanska dollar.

7. Gwen Stefani - "Make Me Like You"

Musikvideon filmades i februari 2016 och regisserades av Sophie Muller. Musikvideon är gjord i en enda tagning och kostade 4miljoner amerikanska dollar att göra.

8. Puff Daddy - "Victory"

Musikvideon är nästan 8 minuter lång och regisserades av Marcus Nispel för 2.7 miljoner amerikanska dollar. Videon släpptes 1998 och man kan bland annat se Danny DeVito som en reporter.

ANNONS

9. MC Hammer - "2 Legit 2 Quit"

Raplåten och videon släpptes 1991. Singeln "2 Legit 2 Quit" var MC Hammers första singeln på tredje albumet, "Too Legit to Quit". Musikvideon är regisserad av Rupert Wainwright för 2.5 miljoner amerikanska dollar.

10. Mariah Carey - "Heartbreaker"

Musikvideon släpptes i september 1999 och är den första singeln från hennes sjunde album "Rainbow". Musikvideon är regisserad av Brett Ratner och kostade över 2.5 miljoner amerikanska dollar.

ANNONS