Bob Dylan har levererat sin Nobelföreläsning

Drygt två månader efter att Bob Dylan mottog Nobelpriset i litteratur så har han levererat sin föreläsning till Svenska Akademien. "Talet är något utöver det vanliga och retoriskt fulländat" skriver Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare om föreläsningen.

ANNONS
|

Efter mycket om och men har nu Bob Dylan till sist levererat sin Nobelföreläsning till Svenska Akademien, bara några dagar innan tiden skulle ha gått ut.

Det var dock en krokig väg för Akademien, som efter de utsåg Dylan till litteraturpristagaren förra året inte lyckades få tag i den 75-årige musikern,och länge var det oklart om han ens skulle delta vid prisutdelningen i december.

Det gjorde han inte heller, och istället lästes tacktalet upp av USA:s dåvarande ambassadör i Sverige. Rockstjärnan Patti Smith närvarade också och framförde Dylans kända låt"A hard rain's a-gonna fall".

Fick sin guldmedalj

För att erhålla prissumman på åtta miljoner kronor måste Nobelpristagaren hålla en föreläsning senast ett halvår efter att priset klargjorde. Frågan ställdes då hur det hela skulle lösas. När Dylan idag levererade föreläsningen var det bara fem dagar till tiden gick ut.

ANNONS

Men i slutet av mars kom beskedet att en inspelad föreläsning skulle levereras, och Bob Dylan tog 1 april emot sin Nobelmedalj och diplom när han befann sig i Stockholm för en konsert.

Retoriskt fulländat

Det dröjde alltså sedan drygt två månader tills att Bob Dylan levererade sin föreläsning, som finns att läsa i sin helhet på Svenska Akademiens hemsida.

"Talet är något utöver det vanliga och retoriskt fulländat, som man kan förvänta sig, och har skickats i form av en ljudfil och tillhörande text." skriverSara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare i ett pressmeddelande.

Föreläsningen är drygt 26 minuter lång, på engelska, och berör bland annat Dylans tankar kring sitt låtskrivande, sin bakgrund och relationen mellan musik och litteratur.

Fakta: Dylans Nobelpris-turer

13 oktober 2016: Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius meddelar skrällen: ”Nobelpriset i litteratur år 2016 tilldelas Bob Dylan för att ha skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen".

Av själva pristagaren hörs inte ett knyst. Samma eftermiddag bekräftar dock hans agent att Dylan vet om att han fått priset.

På kvällen spelar Dylan i Las Vegas, nämner inte priset, men det spekuleras i om han ändå kommenterade det genom att spela Frank Sinatra-covern "Why try to change me now?"

Natten efter tillkännagivandet kommer den första Nobel-tweeten på Bob Dylans officiella Twitter-konto. Där konstateras att artisten fått priset.

18 oktober kommer en liten uppdatering om priset under bokkategorin på Dylans hemsida. Den raderas tre dagar senare.

I en intervju kallar akademiledamoten Per Wästberg Dylans beteende "oartigt och arrogant". Sara Danius tar avstånd från uttalandet.

25 oktober ringer Bob Dylan till Sara Danius och säger sig ha blivit "mållös" när han fick veta att priset var hans.

16 november meddelar Akademien att Dylan inte kommer till Sverige för att ta emot Nobelpriset i december.

12 december blir det klart att Dylan kommer hit för konserter i Stockholm den 1–2 april och i Lund den 9 april.

13 december kommer en liten kort notis om priset på Dylans hemsida.

1 april 2017: Dylan tar emot Nobelmedaljen och Nobeldiplomet i Stockholm.

ANNONS