David Batra gör en storstilad sorti med sin humorföreställning "Elefanten i rummet" i Lund på fredag den 17 maj. Bild från premiären i Stockholm.
David Batra gör en storstilad sorti med sin humorföreställning "Elefanten i rummet" i Lund på fredag den 17 maj. Bild från premiären i Stockholm.

Batra klar med elefanten: "Skoj men vemodigt"

Sedan hösten 2017 har David Batra turnerat land och rike runt med "Elefanten i rummet". Över 180 föreställningar har det blivit men nu stundar finalen i Lund.

ANNONS
|

Ståuppföreställningen "Elefanten i rummet", som handlar om David Batras äktenskap med Anna Kinberg Batra, har gjort succé och setts av över 130000 personer. Men det höll på att sluta med förskräckelse redan innan premiären.

- Det blev ju lite panik för ungefär tre veckor innan premiären av föreställningen, som skulle handla om hur det är att leva med Moderaternas partiledare, så var hon plötsligt inte det längre, utan hon avgick, säger David Batra.

ANNONS

Anna Kinberg Batra lämnade posten som M-ledare i slutet av augusti 2017. Och för makens del var det bara att sätta sig ner och skriva om delar av föreställningen.

"Väldigt personlig"

Krisen kunde undvikas och trots omskrivningen blev föreställningen mycket omtyckt av både kritiker och publik. När David Batra nu avslutar turnén med en finalshow i Sparbanken Skåne arena i hemstaden Lund blir det föreställning 184 i ordningen.

- Det är svårt att recensera sig själv, men folk verkar gilla att det är en väldigt personlig föreställning. Och det är ju drama i själva situationen. Men man vet aldrig om det bara ska bli pinsamt och falla platt eller om det faktiskt ska bli kul och uppskattat. Då blir man ju väldigt glad när någonting funkar.

TT: Var det svårt att avgöra hur mycket du kunde berätta?

- Det är det generellt när man är komiker och har barn och familj. Man vill vara så personlig och till och med privat som det bara går för, för det blir ofta som roligast. Men man måste ju ändå ta hänsyn till dem där man skämtar om.

ANNONS

Sommarlov stundar

Nu ser komikern fram emot att ta ett långt sommarlov. Bara under våren har han gett nästan 60 föreställningar i Sverige och Finland. Men tröttnat på showen har han inte gjort.

- Nej, nästan tvärtom. Det är någonstans när man närmar sig slutet, så är det ju med många grejer, att då blir det nästan en nytändning. Det är faktiskt roligare än någonsin att göra den nu.

Vid premiären i Stockholm den 29 september 2017 dök Anna Kinberg Batra själv upp på scen till publikens förtjusning. Hur det blir med den saken under finalkvällen vill David Batra inte avslöja, men gäster blir det och det handlar inte om komikerkollegor.

- De (publiken) kan förvänta sig en fantastisk final med överraskningar också. Jag har kastat in lite hemliga gästande figurer som kommer att dyka upp i Lund, säger David Batra.

ANNONS
TT

Fakta: David Batra

Föddes i Lund 1972 och arbetar som komiker och skådespelare. Är gift med Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra.

Slog igenom i tv-programmet "Kvarteret Skatan" 2003 och har även medverkat i bland annat "Parlamentet", "Cirkus Möller" och "Talang".

Batra har givit ut böckerna "Vän av ordning", "Den som inte tar bort luddet ska dö" och "Det här var ju tråkigt".

Hösten 2018 utforskade han sina indiska rötter tillsammans med journalisten Malin Mendel i SVT-programmet "Världens sämsta indier".

Aktuell med finalföreställningen av sin ståuppshow "Elefanten i rummet" om äktenskapet med Anna Kinberg Batra.

ANNONS