Basshunter tio år efter Boten Anna

2006 kom ”Boten Anna” – och sedan har det rullat på. Basshunter alias Jonas Altberg lever på sin musik, turnerar världen runt och sjunger fortfarande sin genombrottslåt, på svenska. – Alla kan texten och sjunger med, även utomlands, säger han.

ANNONS
|

Vi sitter och pratar på kaféet när Jonas Altberg plötsligt avbryter sig och tittar ut genom fönstret, mot Norre Katts park.

–Vad har hänt med alla träd? Det är nästan inga kvar.

Det är första gången han ser parken efter stormen Gorms härjningar i höstas. Jonas bor numera i Dubai men besöker sin barndomsstad flera gånger om året. Nu har han varit hemma några veckor, umgåtts med familjen och kopplat av i sommarstugan i Småland. Men han har även hunnit med sex spelningar i Danmark.

–En kväll var tuff. Jag giggade på tre klubbar i Köpenhamnstrakten: halv elva, klockan ett och tre på natten. Tack och lov var det nära mellan platserna.

ANNONS

Hur många låtar blev det på varje ställe?

–Åtta. Jag sjöng till förinspelad musik.

Och ”Boten Anna” var med?

–Absolut. Att fråga mig om jag har tröttnat på ”boten” är som att fråga en snickare om han har tröttnat på sin hammare.

Det är nästan lite högtidligt att träffa Jonas och jag kan känna historiens vingslag inne på kaféet. Det är nämligen nästan exakt tio år sedan jag såg honom första gången, i hans pojkrum hemma hos föräldrarna på Trottaberg.

HP hade fåttett tips om en 21-årig kille som gjort en låt om en båt, och fått en hit på nätet. Men väl hemma hos Jonas fick jag veta att det inte var en båt, utan en bot: en digital säkerhetsvakt i en chattkanal på internet.

Några veckor tidigare på våren 2006 hade Jonas skrivit och spelat in ”Boten Anna” med hjälp av datorn. Det hade tagit blott sex timmar och sedan hade han lagt ut låten på nätet. Och somnat.

–När jag vaknade hade låten tusentals nedladdningar. Det var så många att servern till mitt webbhotell – så hette det på den tiden – hade kraschat, berättar Jonas för mig tio år senare.

Det var dockbara början på historien om ”Boten Anna” som blev en sommarhit. Snart fanns Basshunter lite överallt på scener och i media. Han fick priser och var stamgäst på nätet.

ANNONS

–Låten kom i precis rätt tid, när det var inne med lite snabbare dansmusik, säger Jonas.

Han hade fått sitt genombrott, och det var lätt att tro att han skulle bli en av många one-hit-wonders, som försvinner efter några heta sekunder i rampljuset.

Men så blev det inte.

Jonas har sedan 2006 levt på att vara DJ, producent och artist. Han har gjort låtar, släppt plattor och turnerat runt om i världen.

–De första åren var väldigt intensiva. Jag kunde ligga ute i tre månader i sträck och det var jobbigt att vara borta så länge från familjen. I dag är det lugnare, jag är sällan iväg mer än två veckor åt gången.

Det märkliga är att Jonas sjunger många av sina sånger, som ”Boten Anna”, på svenska utomlands.

–Publiken kan texten ändå, och det gäller även mina andra sånger. I Danmark sjöng alla med i den senaste singellåten ”Elinor”.

I Storbritannien ärdet dock engelska som gäller. 2008 släppte Jonas ”Boten Anna”, översatt till ”Now you’re gone” och det blev en dundersuccé. Låten låg etta på den engelska topplistan i fem veckor (den enda svenska sång som haft den placeringen en längre tid är ABBA med ”Dancing queen”).

–Det album jag släppte i samma veva, ”Bass generation”, och singlarna därifrån, sålde i sammanlagt 1,5 miljon exemplar, säger Jonas som blev en ”celebrity” på de brittiska öarna.

ANNONS

2010 var han med i den engelska kändisupplagan av ”Big brother”, tillsammans med bland andra fotbollsspelaren och skådespelaren Vinnie Jones och Ivana Trump, ex-fru till en i dag icke helt obekant amerikansk presidentkandidat.

Det var enhektisk tillvaro för Jonas som under några år hade två fasta punkter: en egen villa på Fasanvägen i Söndrum och ett hem på Mallorca, där han bodde halva året.

Men sedan flera år lever han med sambon Tina i Dubai, i en lägenhet på 35:e våningen – i en skyskrapa med 82 våningar.

Hur hamnade du i Dubai?

–Flera vänner och kollegor hade flyttat dit och det är en fin plats. Solen skiner hela tiden, säger Jonas som precis har invigt en ny studio i Dubai, tillsammans med några kompisar.

–Jag har vilat från komponerandet i några år, men nu känner jag för det igen. Men jag tänker inte stressa fram 12 eller 14 låtar till ett album. Direkt jag får till en bra låt ger jag ut den, det är singlar som gäller i dag.

Vi kan alltsåvänta oss nya låtar från Basshunter i framtiden, och då kanske vi även får se honom uppträda i Halmstad?

Vid vårt möte på kaféet berättar han anekdoter från gigs i Mexiko, Kanada och USA, men märkligt nog har han bara sjungit för publik en gång i sin barndomsstad efter genombrottet.

ANNONS

Det var den 27 april 2007. Halmstad fyllde 700 år och firade med att låta alla kommunens mellanstadieelever sjunga hits med Halmstadsanknytning på Stora torg.

Jonas var en av gästartisterna med ”Boten Anna”, och efteråt stod han omringad av barn och skrev hundratals autografer.

–Jag skulle till Österrike och uppträda den dagen, men jag fick boka om till ett senare plan och ta taxi till Kastrup.

Varför har du inte uppträtt i Halmstad sedan dess?

–Jag vet inte. Jag har varit i Båstad flera gånger och i Varberg och Falkenberg. Men man kanske inte blir profet i sin hemstad?

Nja... det är väl snarare vara en tillfällighet?

–Ja, vi får se vad som händer.

Med denna cliffhanger avslutas mitt möte med Jonas Altberg alias Basshunter som vandrar in mot Stora torg, tillsammans med HP:s fotograf.

Det är dags att ta några bilder som också har historisk karaktär: Det är första gången Jonas syns med skägg i media.

–Skägget är bara några veckor gammalt. Men jag skickade bilder till Tina och hon bad mig behålla det ett tag. Åtminstone tills jag kommer hem till Dubai.

MER OM: JONAS ALTBERG ALIAS BASSHUNTER

Ålder:31 år.

Familj:Sambo med Tina.

Bor:I lägenhet i Dubai.

Gör:DJ, artist och producent.

Kuriosa:”Jag gillar att fiska och har dragit upp en gädda medan jag har varit hemma i Sverige. Jag fiskar helst i insjön Rottnen i Småland där familjen har en stuga. Att fiska är ett perfekt sätt att rensa huvudet, jag brukar inte ens ha med mig mina telefoner”.

ANNONS