Mannen hittade hängd i naturreservatet Hjälstaviken utanför Enköping.
Mannen hittade hängd i naturreservatet Hjälstaviken utanför Enköping. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Tonåringar hängde man i träd – men frias från mord

Förra våren hittades en 26-årig man död, hängd i ett träd, i ett naturreservat utanför Enköping.
I tingsrätten dömdes fem tonåringar – fyra bröder och en flicka – för inblandning i mordet.
Nu frias samtliga från mordanklagelserna. Det anses visserligen klarlagt att någon av dem dödade taxichauffören – men hovrätten kan inte avgöra vem.

ANNONS
|

Det var i slutet av mars förra året som en översnöad taxi upptäcktes intill naturreservatet Hjälstaviken i Enköping. Polisen kunde snart koppla ihop bilen med en 26-årig man från Stockholmsområdet som anmälts försvunnen och en utredning om människorov inleddes.

En vecka senare ändrades brottsrubriceringen till mord efter att mannen hittades död några hundra meter in i skogen – hängd i ett träd.

Snart riktades polisens misstankar mot fyra bröder, mellan 16 och 19 år gamla, samt en 16-årig flicka – som ska ha rört sig i området dagarna innan.

I slutet av november dömdes alla fem i Uppsala tingsrätt.

ANNONS

• Den äldste brodern, som var myndig vid brottstillfället, fick livstids fängelse för mord.

• De två mellanbröderna, som inte var myndiga när brottet begicks, dömdes till fyra års sluten ungdomsvård för mord.

• Den yngste brodern dömdes till tre och ett halvt års sluten ungdomsvård för medhjälp till mord.

• Flickan, som haft en relation med den yngste brodern och inte heller var myndig vid brottstillfället, dömdes till tre och ett halvt års sluten ungdomsvård för medhjälp till mord.

Frias från mord

Ärendet har sedan dess överklagats till hovrätten. Under tisdagen kom den nya domen – där samtliga frias från mordmisstankarna.

Istället döms tre av bröderna för människorov, rån, grovt gravfridsbrott och grovt skyddande av brottsling medan den fjärde brodern och flickan döms för människorov och rån. Ingen av dem döms alltså för att ha orsakat taxichaufförens död.

Påföljderna blir fängelse i sju år för den äldsta brodern samt sluten ungdomsvård för övriga tilltalade, som var under 18 år vid tidpunkten för brotten.

Enligt hovrättsråd Kerstin Elserth har bröderna lämnat nya uppgifter i hovrätten. De medger att de konfronterat 26-åringen i syfte att förnedra och råna honom – men nekar till att de menat att döda honom.

– Det är de tre äldsta bröderna som för ut mannen i själva naturreservatet. Men där kommer olika beskrivningar om vad som ska ha hänt när mannen dog.

ANNONS

Den näst äldste av bröderna har erkänt att han dödat mannen – dock inte med avsikt.

– Han säger att han var ensam på platsen efter att de andra två gått iväg när någon typ av tumult uppstår. Då tar han ett grepp om halsen på mannen som leder till att han avlider. En annan bror säger däremot att de var alla tre på platsen och att mannen dog i en snara runt halsen.

Att mannen hängdes upp i ett träd var, enligt alla bröder, för att maskera hans död som ett självmord.

Rätten litar inte på erkännandet

Det går därmed inte att avgöra hur mannen dog, då den rättsmedicinska utredningen inte heller ger tydliga svar.

Avseende den ena broderns erkännande menar rätten att han kan ha lämnat oriktiga uppgifter för att skydda någon annan. Då ingen döms för att ha orsakat mannens död får varken offrets dödsbo eller familj något skadestånd.

– Jag förstår att det är frustrerande och upprörande för mannens anhöriga att hovrätten inte kan ge några svar på vem som dödade deras son och bror. Men även i dessa situationer, när det är klart att ansvaret för vad som hänt finns hos en liten grupp personer, måste hovrätten för att kunna döma någon vara övertygad om vem eller vilka som är skyldiga till mannens död och det har vi inte kunnat fastställa, säger Kerstin Elserth.

ANNONS

Det låter som en svaghet i systemet att det inte går att döma för mord när samtliga bevisligen var på platsen?

– Det kan man tycka. Men det handlar också om rättssäkerhet. Domstolen bedömer den utredning som lagts fram. I det här fallet är det mängder med uppgifter som spretar åt alla håll och vi kommer inte fram till något svar.

Att döma samtliga för mord var inte heller aktuellt då det inte går att fastställa dödsorsaken, enligt Elserth.

Hämnd tänkbart motiv

Ett tänkbart motiv till dådet ska enligt tingsrätten vara hämnd. Flickan menar att hon blivit våldtagen av 26-åringen under sommaren 2022.

En månad innan mordet gjorde hon också en polisanmälan – ett ärende som dock prioriterades ned då gärningsmannen inte var namngiven med annat än ett chattalias.

I förhör berättade en vän till flickan om hur de sprungit ihop med varandra samma dag som mordet. Flickan beskrevs som "glad och hoppig” och ska ha sagt att en ”rapist” skulle dö och att bröderna skulle göra det.

På repet fanns DNA-spår från tre av ungdomarna.
På repet fanns DNA-spår från tre av ungdomarna. Bild: Polisen

Enligt utredningen lockades den 26-årige mannen till naturreservatet under förespegling att han skulle få sexuella tjänster av flickan – men väl där övermannades han istället av bröderna och fördes in i skogen.

ANNONS

I den stämningsansökan som lämnades in när åtalet väcktes beskrev åklagarsidan att mordet hade ”karaktären av en avrättning”. Gärningen beskrevs också som välplanerad då rep, särskilda kläder och maskering tagits med till platsen.

Åklagaren: Planerat mord

Moa Blomqvist är en av två åklagare som lett utredningen. Under tisdagseftermiddagen hade hon ännu inte hunnit mer än att ögna igenom den omfattande domen. Hon konstaterar att hovrätten inte delar tingsrättens och åklagarnas uppfattning om bevisningen.

– Vår bedömning är ju alltjämt att man har gjort det här tillsammans och i samförstånd och att man har haft en plan som går ut på att den här mannen ska dö.

Hur ser du på möjligheten att överklaga domen och få prövningstillstånd i Högsta domstolen?

– Det är ju en fråga för riksåklagaren. Det är ingenting som vi som ordinarie åklagare kan bestämma. Vi får helt enkelt skicka det här till riksåklagaren och fråga. Det är ju så att i det här fallet så har i vart fall tre personer fört ut en ensam och obeväpnad man i skogen och dödat honom, det säger ju hovrätten också. Att man då inte ska dömas för det… ja det har väl inte nått hela vägen fram helt enkelt.

Det är ju inte rutin att skicka en sådan förfrågan till riksåklagaren, det är väl ändå upp till er åklagare att fatta just det beslutet?

ANNONS

– Ja, det är det, och jag har inte läst domen och resonerat så pass noggrant än, men det är klart att vi kommer att prata med vår rättsavdelning och fråga vad de tycker.

Finns det någon detalj i domen som du redan nu har reagerat på ?

– Det är väl just det här att man inte dömer någon för att han dör, trots att de har dödat honom, och det är väl det jag också tänker att målsägandena kan ställa sig frågande till.

LÄS MER:Taxichaufför hängdes i naturreservat – fem unga döms

LÄS MER:Ovanliga fallet – tonåringar misstänkta för mord i naturreservat

ANNONS