Soldater med Automatkarbin 5. Arkivbild.
Soldater med Automatkarbin 5. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Stannade för hamburgare – bestals på sitt automatvapen

Militären stannade för en hamburgare och lämnade sitt automatvapen i bilen. Tillbaka på parkeringen möttes han av en krossad bilruta och att vapnet var borta.
Nu står mannen i 30-årsåldern åtalad för tjänstefel, skriver HD.

ANNONS
|

Händelsen utspelade sig i Landskrona i oktober i fjol. Militären tillhörde en grupp på väg hem från en övning, och det vankades matrast.

Istället för att ta med sig sitt vapen – en Automatkarbin 5 – in på restaurangen uppger militären att han bedömde det som bättre att gömma vapnet under ett passagerarsäte, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

När sällskapet kom tillbaka var fordonets fönster krossat och vapnet borta – tillsammans med fyra magasin fyllda med totalt 60 skarpladdade patroner.

”Vapnet i sig är personligt, det är mitt vapen. Jag är ansvarig att det hanteras enligt de order, rutiner och instruktioner som jag fått av min chef”, har militären själv sagt i polisförhör.

ANNONS

Blev av med sitt vapen – riskerar fängelse

Att ett skarpladdat automatvapen hittade ut i samhället och i fel händer innebär inte att militären gjort sig skyldig till vapenbrott – däremot tjänstefel, menar åklagare Arvid Wachtmeister.

– Det (vapenbrott, reds.anm.) är det bara om man inte har rätt att inneha ett vapen. Han har rätt att inneha vapnet men jag menar att han hanterat det fel och förfarit fel med det. Då blir det tjänstefel, säger Arvid Wachtmeister till HD.

Rättegången hålls i maj och militären riskerar böter samt fängelse i upp till två år.

ANNONS