Säpo: Så ser hoten mot Sverige ut

Sverige befinner sig i ett allvarligt säkerhetsläge som sannolikt kommer att bestå under en längre tid.
Det rapporterar Säpo som under onsdagen presenterar sin årliga lägesbild av hoten mot Sverige.
– Den här utvecklingen innebär ett ökat tryck på det svenska samhället, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen

ANNONS
|

Det svenska säkerhetsläget har under en längre tid varit högt. Under sensommaren höjdes terrorhotnivån från en trea till en fyra på den femgradiga skalan – och där har den sedan dess legat kvar.

Under onsdagen meddelade Säkerhetspolisen att svenskarna kommer att behöva vänja sig vid det nuvarande tillståndet.

– Vår bedömning är att det allvarliga säkerhetsläget kommer att bestå under en längre tid. Hoten är komplexa. De går in i varandra och förstärks, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen under en pressträff där hon konstaterar att säkerhetsläget i världen har försämrats under det senaste året.

Säkerhetspolischef Charlotte von Essen under pressträffen.
Säkerhetspolischef Charlotte von Essen under pressträffen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Hon nämner bland annat hur Ryssland fullskaliga krig i Ukraina och konflikten mellan Hamas och Israel får effekter på både Europa och Sverige.

ANNONS

Vidare lever effekterna av förra årets koranbränningar och desinformationskampanj mot den svenska socialtjänsten kvar.

– Under det senaste året har Säpo hanterat konsekvenserna av en förändrad Sverigebild. Sverige är ett mer legitimt mål för våldsbejakande extremister, säger hon och exemplifierar med skjutningen i Bryssel i oktober då två svenskar sköts ihjäl i samband med en fotbollsmatch.

Tre stater största hoten

Ryssland bedöms även fortsatt vara det största hotet mot Sveriges säkerhet. I samband med att de har isolerats alltmer internationellt menar Säpo att de har börjat agera alltmer offensivt för att nå sina mål.

– Vi vet att de har ett stort behov av att utveckla sin militära förmåga för att bedriva anfallskrig mot Ukraina. De har både olagliga och lagliga sätt att komma över tekniken, säger von Essen.

Även Kina och Iran nämns som stora hot mot Sverige säkerhet.

– Om Ryssland är det största hotet mot Sverige territoriella säkerhet så är Kina ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi. De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström som är operativ chef.

Fredrik Hallström, operativ chef på Säkerhetspolisen.
Fredrik Hallström, operativ chef på Säkerhetspolisen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Han uppmanar till en större förståelse för att kinesiska uppköp och investeringar i svenska företag skapar sårbarheter.

ANNONS

– Om Sverige blir för beroende av kinesiskt ägande kan det komma att användas för politiska påtryckningar, säger han.

Norra Sverige i fokus

Säpo nämner också Arktis som ett område som har blivit alltmer attraktivt för utländska intressen, bland annat kopplat till klimatförändringarna.

– Det finns förväntningar om att kunna använda Arktis på ett annat sätt från många länder. Sverige är en del i det, vi ser det när det handlar om utvinningar av mineraler och grundämnen. Sen är det en stor tekniksatsning i Sverige när det gäller våra norra delar av landet som är en del av Arktis, säger Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage.

Fredrik Hallström betonar att Säpos verksamhet i huvudsak är proaktiv – inte reaktiv.

– Vi ska tidigt upptäcka och förhindra verksamhet som kan vara eller kan bli säkerhetshotande mot Sverige. Samtidigt som vi skyddar det skyddsvärda måste vi angripa hotet samtidigt. Det gör att vi blir mycket, mycket tryggare.

LÄS MER:Gymnasieskola stängs ner av Skolinspektionen

LÄS MER:Säpo: Har avstyrt flera iranska attentat

LÄS MER:Säpo utreder terroristbrott efter granatattacken

ANNONS