Polisen Max Olsson gästade GP:s Nyhetsshowen och pratade om gängkriminaliteten i centrum.
Polisen Max Olsson gästade GP:s Nyhetsshowen och pratade om gängkriminaliteten i centrum. Bild: Filip Powidzki Casserblad

Polisen om partyknarkarna på Avenyn: ”De kommer få det svårare”

Polisen ska slå ner hårdare mot gängkriminella i city. Inget mer flashande med de kriminellt förvärvade cashen samt hårdare tag mot narkotikahandeln. Och även partyknarkarna på Avenyn kommer få det tuffare.
– Absolut, det kan jag lova, säger chefen för Citypolisen Max Olsson till Nyhetsshowen.

ANNONS
|

Tidigare har gängkriminella fiender sålt knark i Göteborgs innerstad tvärs över gatan från varandra och enligt polisen har city betraktats av gängen som något av en frizon, där nätverkens ekonomiska intressen går före territoriella anspråk.

Samtidigt är centrum en av de sista scenerna där gängkriminella kan använda sina drogpengar och ”visa upp sig”.

– Men det är slut på det nu, säger citypolischefen Max Olsson i Nyhetsshowen.

Får nya befogenheter

Han berättar att polisen sen tidigare har en god personkännedom kring kriminella individer som rör sig i så kallade utsatta områden, och att man nu ska få samma koll på gängmedlemmar som rör sig i centrala Göteborg.

ANNONS

Det handlar om att polisen i takt med att nya befogenheter ges kommer att kunna slå ner hårdare mot gängkriminellas tillgångar. Om polisen ser en person med gängkopplingar köra runt i en lyxbil, och sen tidigare vet att personens ekonomi inte går ihop med det, då kommer man kunna ingripa mot den personen.

– Vi kommer på ett helt annat sätt kunna ifrågasätta ägandeförhållandena i de här delarna, och då blir det väldigt intressant, säger Max Olsson.

Ska få bättre koll på de kriminella

När snaran dras åt kring gängens extravaganser och drogförsäljning i centrala Göteborg får också köparna, de så kallade ”partyknarkarna”, mer polisiär uppmärksamhet.

– Vi måste gå på både säljare och köpare. Vi måste också förklara i den allmänna debatten att köper man narkotika, då bidrar man till den här bilden.

Men det ska bli svårare att köpa knark på Avenyn?

– Ja absolut, det kan jag lova.

ANNONS