Nya metoden: Så ser tjuvarna att du är bortrest

När du inte är hemma slår de till – och nu är det högsäsong för inbrott.
Samtidigt har polisen upptäckt en ny metod som tjuvarna använder för att veta när din bostad står tom.
– Många upplever det psykologiska i att någon har varit inne i deras hem värre än att de har blivit av med värdesaker, säger Johan Karlsson, gruppchef vid polisen i Storgöteborg.

ANNONS
|

När vintermörkret lägger sig tycks risken för bostadsinbrott öka. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet är november och december de månader på året då det anmäls flest inbrott i Sverige.

Polisen upptäcker ständigt nya metoder som tjuvarna tar till för att se vilka hus som står tomma.

Ett knep som förekommer är att vardagliga föremål läggs framför dörren. Det kan till exempel vara en tom pet-flaska, ett bananskal eller en tofs.

– Det kan också vara en sten i någon färg som inte hör hemma på platsen. Bor man där tänker man förmodligen att det är något skräp och flyttar på det. Men ligger det kvar där i ett par dagar kan någon komma tillbaka senare och se om det fortfarande är kvar, säger Johan Karlsson, gruppchef för brottssamordningen vid polisen i Storgöteborg.

ANNONS

Tjuvarna spanar på långtidsparkeringar

En ny metod, som polisen har upptäckt, är att inbrottstjuvar åker till långtidsparkeringar och kollar vem som äger bilarna via offentliga upplysningsregister. Då kan de ta reda på vem som troligtvis är bortrest och har en bostad som kan utsättas för inbrott.

– Om man ska jobba förebyggande kan man försöka ta sig dit på annat sätt än med sitt privata fordon. Det minskar risken för hembesök, säger Johan Karlsson.

I övrigt rekommenderar han beprövade åtgärder som att berätta för grannar att man reser bort, be någon tömma brevlådan, ha timers på lampor, tv och radio – samt belysning med rörelsedetektorer.

– Nu under vintern kan du be någon att skotta. Man behöver inte vara raketforskare för att lista ut att någon inte har varit hemma på ett tag om det är drivor med snö på uppfarten.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet är november och december de månader på året då det anmäls flest inbrott i Sverige.
Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet är november och december de månader på året då det anmäls flest inbrott i Sverige. Bild: Janerik Henriksson/TT

Vanligare med kodlås i villor och radhus

Ett inbrottslarm kan också vara bra, särskilt om det är ett larm som ger ifrån sig ett högt ljud.

– Tar sig någon så långt att de krossar en ruta kan det hjälpa genom att uppmärksamma andra människor och få tjuven att avbryta. Även om du får en ruta pangad så kanske du slipper att någon kliver in i din hemmiljö. Många upplever det psykologiska i att någon har varit inne i deras hem värre än att de har blivit av med värdesaker.

ANNONS

Det har blivit vanligare att villor och radhus har kodlås till ytterdörren. Men Johan Karlsson känner inte till att inbrottstjuvar har tagit till metoder för att ta reda på koden och ta sig in den vägen. Det är främst genom att bryta upp altandörrar eller fönster som tjuvarna tar sig in.

De flesta inbrotten sker när folk inte är hemma. Men skulle du upptäcka ett pågående inbrott i ditt hem är rådet att ringa 112.

– Den normala påföljden för inbrott i bostäder är fängelse. Det handlar om minst ett år på straffskalan, säger Johan Karlsson.

LÄS MER:Här auktionerar Kronofogden ut gängens statusprylar

LÄS MER:Polisens uppmaning efter miljonstölderna: ”Märk era däck”

LÄS MER:94-årig kvinna hittad död på balkong – misstänkt mord

ANNONS