Körde in i publiken under streetrace – nu döms han

Sju människor skadades när en ”burnout” på en parkering i Bäckebol gick över styr.
Nu har mannen som sladdade med sin bil rakt in i folkmassan fått sin dom.

ANNONS
|

Det var i augusti i fjol som människor samlades på en parkering i Bäckebol där en bilträff hade arrangerats. Bland annat gjordes då så kallades burnouts – det vill säga att bilar sladdade runt i cirklar på asfalten.

Och det var under en sådan som något gick snett. En förare i 30-årsåldern tappade kontrollen över sin bil och sladdade rakt in bland åskådarna.

Sju skadade

Sju personer skadades och drabbades bland annat av frakturer, ledskador, brännskador och dislokation av halskotor.

Sju personer skadades när föraren tappade kontrollen över sin bil.
Sju personer skadades när föraren tappade kontrollen över sin bil. Bild: Henrik Jansson

Åklagaren har i sin bevisning mot mannen kunnat använda sig av såväl bilder som filmer från tillfället och menade i sitt åtal att mannen gjort sig skyldig till grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

ANNONS

På måndagen föll domen i Göteborgs tingsrätt. Mannen döms för både grov vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, grovt brott.

”Merparten av målsägandena har kvarstående men och besvär efter händelsen. Eftersom gärningen har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag ska den bedömas som grovt brott” skriver tingsrätten bland annat i sin dom.

185 000 i skadestånd

Straffet blir villkorlig dom och samhällstjänst i 120 timmar. Mannen ska också betala skadestånd på totalt 185 000 kronor till de sju personer som skadades, och tingsrätten skriver:

”I det sammanhanget anmärker tingsrätten även att det inte har framkommit något annat än att målsägandena har följt de anvisningar som funnits och hållit sig utanför det avspärrade området”.

Mannens advokat Magnus Hedenberg är inte nöjd med domen.

–Det är fel att det skulle vara grov vårdslöshet i trafik. Och att det ska utges skadestånd är också fel. I övrigt avstår jag från att kommentera, säger han.

Kommer ni att överklaga?

– Vi får väl se.

Åklagaren Jacob Hallberg säger sig vara nöjd med domen i det stora hela, och kommer inte att överklaga.

– Det som kan bli aktuellt – för det fall den tilltalade önskar en överprövning i hovrätten – är ett anslutningsöverklagande gällande valet av påföljd, det vill säga låta högre rätt pröva om omständigheterna ändå varit sådana att det är ett fängelsestraff som ska dömas ut, skriver han i ett mejl till GP.

ANNONS

LÄS MER:Mor och dotter skadades svårt – bil körde rakt in i folkmassan under streetrace

LÄS MER:Åklagarens filmer i streetrace-åtalet

LÄS MER:”Mamma” pekas ut som ledare bakom streetrace

LÄS MER:70-tal bilar vid planerat streetrace i Rollsbo industriområde – många norskregistrerade

ANNONS