En hackare tog sig in i de kriminellas datorer. Där kunde han spela in allt de gjorde och lyssna av deras samtal.
En hackare tog sig in i de kriminellas datorer. Där kunde han spela in allt de gjorde och lyssna av deras samtal. Bild: Gustav Sjöholm/TT

Hackare avlyssnade kriminellt nätverk

Ligan misstänks ha lurat äldre på stora summor pengar – och en kvinna från Göteborg tros vara den som tar första kontakten med offren.
I Uppdrag Gransknings senaste program har en anonym hackare avlyssnat nätverket, som misstänks ha stulit minst 25 miljoner – på ett halvår.

ANNONS
|

I mitten av mars häktades fyra personer misstänkta för grovt bedrägeri. De tros tillhöra ett kriminellt nätverk som systematiskt har lurat äldre svenskar och tömt deras bankkonton.

Två av dem är män i 20-årsåldern från Eskilstuna, båda tidigare ostraffade. En av de misstänktas identitet är sekretessbelagd. Den fjärde personen är en kvinna i 30-årsåldern från Göteborg.

För två år sedan åtalades hon tillsammans med en man ur släktnätverket Ali Khan för grovt människorov och grov utpressning. Ali Khan-mannen dömdes till fängelse – men kvinnan friades. Tingsrätten konstaterade att det gick att knyta henne till brottsplatsen, men att det i övrigt inte fanns tillräckligt stark bevisning mot henne. Hon dömdes däremot till samhällstjänst för narkotikabrott.

ANNONS

När polisen skulle kartlägga de fyra misstänkta bedragarna, som nu sitter häktade, fick de hjälp från oväntat håll. De fick material skickat till sig från en anonym hackare.

Bedragarna samlade telefonnummer i en lista, som de sedan skickade bedrägeri-sms till.
Bedragarna samlade telefonnummer i en lista, som de sedan skickade bedrägeri-sms till. Bild: SVT/Uppdrag granskning

Skickar bedrägeri-sms

”Hej, jag har hackat ett kriminellt nätverk är ni intresserade?”

Det meddelanden fick SVT:s reportrar på Uppdrag granskning av en anonym hackare, som berättade att han hade tagit sig in i de kriminellas datorer. Där kunde han spela in allt de gjorde och lyssna av deras samtal.

”De stjäl en sjuhelvetes massa pengar från pensionärer. Det är förjävligt. Någon måste göra något.” skrev hackaren.

På inspelningar som hackaren gjorde från bedragarnas skärmar går det att se hur de till exempel söker på nätet efter telefonnummer till alla i Blekinge som heter ”Johan” och är mellan 60 och 70 år gamla. De hamnar sedan i en lista med telefonnummer som ska få bedrägeri-sms.

Sms:en som sedan skickades ut såg ut som att de kom från välkända elektronikbutiker, banker, eller liknande. I sms:en uppmanas offren ringa ett nummer för att få hjälp.

En av de bedragarna tycks vara en kvinna. Ofta verkar det vara hon som tar första samtalet. Hennes roll tycks vara att koppla vidare offret till nästa person i nätverket, som är en av de män som ska slutföra bedrägeriet.

ANNONS

I hackarens inspelningar av både datorskärm och telefonsamtal går det att följa hur bedragaren säger till offret att deras mobila bank-id har blivit kapat och att deras pengar riskerar att försvinna. Men att han kan hjälpa till om han får fjärrstyra datorn. Han tömmer sedan kontot på pengar innan han avslutar samtalet.

Vid ett tillfälle ingrep hackaren och avbröt ett samtal, där en äldre kvinna pressades signera via sitt bank-id.
Vid ett tillfälle ingrep hackaren och avbröt ett samtal, där en äldre kvinna pressades signera via sitt bank-id. Bild: SVT/Uppdrag granskning

Hackaren avbröt samtal

Hackaren har dokumenterat en stor mängd material som hen sen skickat vidare till polisen och till bankernas säkerhetsavdelningar. Men vid ett tillfälle kunde inte hackaren låta bli att själv ingripa.

En av bedragarna pressade en äldre kvinna att ge honom tillgång till hennes dator och bank-id.

”Jag klarar inte detta. Jag klarar inte detta.”, säger kvinnan på inspelningen.

Bedragaren pressar henne och försöker få henne att inte lägga på luren.

”Om du lägger på här... Du förstår inte vilken risk du tar.” säger han på inspelningen.

Han fortsätter att försöka övertyga kvinnan om att hennes pengar är hotade och snabbt måste föras över till vad han kallar för ett säkerhetskonto.

På skärmen syns kontot med kvinnans besparingar – drygt 202 000 kronor. Det enda som står mellan bedragaren och pengarna är att kvinnan ska signera via sitt bank-id.

Då går hackaren in och bryter samtalet och därmed också bedrägeriförsöket. Men i de flesta fall blir offren av med sina pengar.

ANNONS

Enligt polisen hann bedragarna stjäla minst 25 miljoner kronor under ett halvårs tid.

LÄS MER:Därför är en man runt 50 bedragarnas favoritoffer

LÄS MER:20 minuter – sedan hade bedragarna stulit Rolfs hela förmögenhet

LÄS MER:Experten: Kommer se fler stulna nakenbilder 2024

ANNONS