Gunilla Persson efter lördagens deltävling 3 av Melodifestivalen 2024 i Vida Arena i Växjö.
Gunilla Persson efter lördagens deltävling 3 av Melodifestivalen 2024 i Vida Arena i Växjö. Bild: Johan Nilsson/TT

Gunilla Persson får tillbaka smycken: ”För billiga”

Gunilla Persson får tillbaka nio av de smycken som Kronofogden beslagtog i samband med hennes uppträdande i Melodifestivalen.
Det är helt enkelt inte lönt att använda dem i en process.
– De har för lågt värde, säger Johannes Paulson vid myndigheten.

ANNONS

Det var under söndagsmorgonen som Kronofogden beslagtog värdesaker tillhörande Gunilla Persson – bara timmar efter att hon uppträtt på Melodifestivalen.

Det handlade om skor, kläder, väskor och smycken. Myndighetens syfte var att sälja sakerna på auktion och sedan använda intäkterna för att driva in delar av den skuld på drygt 600 000 kronor som hon har till Försäkringskassan.

Skulden ska ha uppstått efter att hon tagit emot barnbidrag och andra bidrag från Sverige samtidigt som hon bodde i USA.

Men efter att de gjort en expertvärdering får hon nu tillbaka vissa av sina ägodelar, något som Aftonbladet var först med att rapportera.

ANNONS

– Det är nio smycken som vi lämnar tillbaka. Det är för att de har för lågt värde på 1200 kronor styck. När vi ska sälja är det för lite för att dra igång en process. Därför väljer vi att häva utmätningen och lämna tillbaka dem, säger Johannes Paulson, nationell samordnare för att motverka brott vid myndigheten.

Varför drar ni gränsen där – kan man inte tänka ”många bäckar små”?

– Nej, vi kan inte göra så i och med att vi måste lägga upp dem tillsammans. Det är för billiga saker för att tala klartext.

Försäljning inom kort

För övriga beslagtagna värdesaker rullar dock processen på, det trots att Gunilla Persson har överklagat utmätningen till tingsrätten.

– De kommer att dyka upp på Auktionstorget inom någon vecka eller två. Det enda som kan stoppa försäljningen är att tingsrätten på begäran beviljar inhibition, säger Johannes Paulson.

Mark Safaryan, advokat för Gunilla Persson.
Mark Safaryan, advokat för Gunilla Persson. Bild: Johan Nilsson/TT

Gunilla Perssons advokat Mark Safaryan är inte nöjd med att Kronofogden bara lämnar tillbaka nio saker.

– Min klient har rätt att få tillbaka samtliga föremål. Det som har omhändertagits har varit kläder och andra föremål som uteslutande tjänat till klagandens personliga bruk och varit av skäligt värde, skriver han i ett SMS där han fortsätter:

ANNONS

– Det omhändertagna har enligt Kronofogdemyndighetens uppgift ett uppskattat värde som understiger 70 000 kr. I förhållande till den påstådda skulden om 640 000 kr täcker det omhändertagna knappt en sjättedel av skulden. Ingripande av förevarande karaktär har därför inte varit påkallat.

LÄS MER:Gunilla Perssons smycken ska säljas inom kort

LÄS MER:Här auktionerar Kronofogden ut gängens statusprylar

ANNONS