Fyra anhållna i Tyresö – misstänks för förberedelse till terroristbrott

En omfattande insats genomfördes av Säpo och polisen i Tyresö i Stockholm under torsdagen. Den resulterade i att fyra personer nu sitter anhållna. De är misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott.
– Vi kan se kopplingar till grov organiserad brottslighet men även internationella kopplingar som vi knyter till terroristorganisationen IS, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson vid Säpo.

ANNONS
LocationStockholm|
|

Under torsdagen genomförde Säpo en stor insats i Tyresö:

– Insatsen bedrivs tillsammans med polismyndigheten, men det är Säkerhetspolisens ärende. Det rör ett av våra verksamhetsområden. Utöver det finns det inte så mycket vi kan säga i nuläget och det är på grund av att det är en pågående insats, sa Adam Samara på Säpos presstjänst inledningsvis.

”Pågående händelseförlopp”

Ett av era verksamhetsområden – vad innebär det?

– Kontraterror är ett av våra verksamhetsområde. Kontraspionage är ett annat. Säkerhetsskydd är ytterligare ett. Men att gå närmare in och beskriva vilket detta ärendet gäller det har jag inte möjlighet att göra nu. Men det är ett pågående händelseförlopp.

ANNONS

Under eftermiddagen meddelades att fyra personer gripits vid insatsen. Personerna är nu också anhållna misstänkta för förberedelse till terroristbrott och grovt vapenbrott.

Våldsbejakande islamistisk extremism

I ett pressmeddelande uttrycker Säkerhetspolisen att de arbetat med ärendet en längre tid: ”Ärendet rör våldsbejakande islamistisk extremism, där Säkerhetspolisen även ser kopplingar till grov organiserad brottslighet”.

– Den insatsen vi har genomfört handlar om att vi har agerat mot en gruppering av individer inom den våldsbejakande islamistiska extremistmiljön. Här kan vi både se kopplingar till grov organisera brottslighet men även internationella kopplingar som vi knyter till terroristorganisationen IS, den Islamiska Staten, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson vid Säpo.

Han fortsätter:

– Det är ett omfattande utredningsarbete som nu vidtar och det går naturligtvis inte att utesluta ytterligare gripanden.

Under insatsen har man även genomfört flera husrannsakningar. När polisen var hemma hos en av de nu anhållna ska de ha hittat flera automatvapen, skriver Expressen.

Förundersökningen kommer nu bedrivas av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

ANNONS