Förundersökning mot misstänkt hundplågare nedlagd

I flera år har hundar i Malmö skadats av farlig mat som lämnats på gatorna. I december togs en äldre kvinna på bar gärning - med glas och bullar i väskan. Nu frias hon från misstanke.
– Det har inte funnits någon anledning för oss att anta att hon haft dåliga intentioner, säger kammaråklagare Oscar Campos.

ANNONS
|

Sedan november 2020 har en mystisk hundplågare satt skräck i Malmöbor. Runt om i staden, ofta vid rastgårdar eller parker, har hundmat preparerad med vassa föremål hittats och flera hundar har skadats. Sammanlagt har hundratals brott av denna typ skett.

Vid årsskiftet greps en äldre kvinna efter att en förbipasserande sett henne placera ut något på marken i en park i Malmö. När polisen kom till platsen hittade de degklumpar och glas i hennes handväska, och hon anhölls senare misstänkt för grov förgöring.

Kvinnan har hela tiden nekat till brott.

– Det är helt tydligt att vi har en person i den här staden som under lång tid och systematiskt har utfört de här förfärliga brotten, men det är inte min huvudman, sa hennes advokat Ingulf Flamborn till GP i januari.

ANNONS

Friad från misstanke

Under fredagen beslutade åklagaren att lägga ned förundersökningen.

– Misstanken har varit grov förgöring, vilket förutsätter att man som gärningsperson har framkallat allmän fara för djur eller växter. Då måste man helt enkelt kunna peka på något som är farligt för djur, och det har vi inte kunnat göra, säger kammaråklagare Oscar Campos som varit förundersökningsledare.

Polisen har bland annat förhört vittnen och undersökt platsen, samt genomfört en husrannsakan på kvinnans bostad strax efter gripandet.

– Hon själv har gett en berättelse om att hon varit där för att mata fåglar. Vittnen och hon som varit misstänkt är förhållandevis samstämmiga i det, säger han.

Inget vasst i bullarna

En av de saker som skiljer detta från liknande fall är det faktum att vassa föremål tidigare varit placerade inuti bullarna. Denna gången handlar det om en glasskärva som hittats i kvinnans väska.

– Det var inte fråga om någon större mängd eller olika varianter, utan det handlar om en väldigt liten glasbit. Det har inte funnits någon anledning för oss att anta att hon haft dåliga intentioner med den, säger Oscar Campos.

Händelsen skiljer sig dessutom från de mönster som observerats tidigare. Både ”bullarna”, glaset och platsen där de hittats är annorlunda från tidigare brott.

ANNONS

– Det har pratats väldigt mycket om detta fall, men detta är inte likt de fynd som tidigare gjorts här i Malmö. Det rör sig om något ätbart, men det har inte funnits några större likheter, säger Oscar Campos.

Mardrömmen fortsätter

Medan kvinnan suttit häktad har brotten dessutom fortsatt. Senast under tisdagsmorgon hittades ett 50-tal preparerade bullar i en gångtunnel i centrala Malmö.

Sedan årsskiftet har brotten sett likadana ut; det har handlat om metallstjärnor som bakats in i bullar och placerats ut i och omkring just gång- och cykeltunnlar.

– Vi måste ha som utgångshypotes att det är flera olika personer eftersom det skilt sig åt så mycket, men tittar vi på årets inledande månader handlar det troligtvis om en person, sa Nils Norling på tisdagseftermiddagen.

Det är ovanligt att någon fälls för denna typ av brott, och för tillfället finns inga misstänkta.

– Det vi definitivt kan säga är att vi inte kommer sluta. Vi kommer fortsätta göra allt vi kan för att få stopp på detta, sa Nils Norling.

LÄS MER:50 nya preparerade bullar – hundplågare slår till igen

LÄS MER:Efter år av mystik – misstänkt hundplågare förhörd

LÄS MER:Nya bullfynd i Malmö – hund skadad

ANNONS