Bedrägerier fortsätter att öka kraftigt i Sverige

Bedrägeribrotten är de brotten som ökar allra mest i Sverige, visar nya statistik från Brå.
Samtidigt hittar bedragarna ständigt nya tillvägagångssätt för att lura till sig andras pengar.
– De kommer inte ge upp det innan de åker fast och de sitter ju inte i Sverige, säger Paul Pintér, rådgivningsexpert inom digitala brott på Stöldskyddsföreningen.

ANNONS
|

På torsdagen släppte Brå, Brottsförebyggande rådet, statistik över anmälda brott under år 2023.

De brott som ökat mest sedan år 2022 är olika former av bedrägeribrott, som ökat gått upp med 22 procent. Främst handlar det om kortbedrägerier som ökade med 44 procent och bedrägeri genom social manipulering som ökade med 36 procent.

Att kortbedrägerier utan fysiskt kort, ökar såpass mycket trots EU-direktiv om tvåfaktorsautentisering, kan ha flera orsaker, det menar Paul Pintér, rådgivningsexpert inom digitala brott på Stöldskyddsföreningen.

– Man är mer anmälningsbelägen. Man har inte låst sitt kort och det är det här som är det viktiga, lås ditt kort för internet- och utlandsköp, då kan de inte använda de stulna kortuppgifterna.

ANNONS

Att handla på internetsidor utanför EU är också någonting som kan leda till bedrägerier.

– Det tredje är att man handlar utanför EU på osäkra hemsidor för att de har bra erbjudanden, man tycker det är billigt men då har de inte kravet på att det ska vara tvåfaktorsautentisering. Sen finns det ett fjärde, ”fishing”. Det kan vara bluff-sms som säger att du måste betala ditt Netflix-abonnemang, så kommer du till en sida som ser exakt ut som Netflix. Där vill de att du ska lämna dina uppgifter.

Drabbar alla grupper i samhället

När det kommer till bedrägeri genom social manipulation handlar det främst om de tre kategorierna romansbedrägeri, investeringsbedrägeri, och befogenhetsbedrägeri.

Det kan ske via telefon, sms, mejl eller besök, bedra någon genom att vinna deras förtroende. Befogenhetsbedrägeri handlar exempelvis om att bedragaren uppger sig för att vara en myndighet.

– Under covidpandemin ringde man och sa att du kan få sprutan om du betalar 50 kronor. Då gick vi ut och sa att just nu finns det inga sprutor, men det kommer vara gratis när det finns.

Bedrägerierna drabbar alla grupper i samhället.

– Det är egentligen ganska jämnt fördelat mellan yngre, medel och äldre. Däremot är äldre mycket mer oskyddade. Man anser ju att yngre är mer skyddade och har mer kunskap. De äldre kan vara lite glömska, bli stressade lätt och så vidare.

ANNONS

Även barn kan bli måltavlor.

– Tänk om man har barn och de får ett mejl från Nordea där de ska lämna uppgifter, det kan de göra med en gång. De har ingen susning om att någon försöker lura av dem uppgifter.

Kan vara svårt att få tillbaka pengarna

Det är inte heller säkert att man får tillbaka det man förlorat vid ett bedrägeri.

– Det är svårt, men det går ju. Man kan ta hjälp av Konsumentverket och hoppas att bankerna går med på att betala. Man måste polisanmäla, gå till Konsumentverket, prata med banken och även försäkringsbolaget för att se om du har någon försäkring som kanske täcker de här sakerna.

GP har tidigare pratat med kriminalkommissarien och cyber-experten Jan Olsson, som förutspådde att bedrägerierna kommer öka under 2024, när AI möjliggör nya tillvägagångssätt. Paul Pintér är inne på samma spår.

– Det kommer ligga på minst en liknande nivå men jag tror nog det ökar. De här organisationerna har blivit så duktiga på social manipulation, de kommer inte ge upp det innan de åker fast och de sitter ju inte i Sverige. De sitter i Asien, Sydamerika, Amerika eller Afrika. Det är en stor business.

Det kan du göra för att skydda dig

Han menar att AI kommer att leda till nya problem.

ANNONS

– Tänk dig vad man kan göra om man har en förinspelad röst med din mamma som ringer och ber om pengar och du hör ingen skillnad. Det här kommer bli ett problem med AI. Men där kan man skydda sig genom att ha ett kodord exempelvis. Man bestämmer med familjen att om jag säger äpple så säger du päron.

Du tror att man kommer behöva vidta såna åtgärder?

– Ja, jag har redan det hemma.

Paul Pintér har en rad olika tips på hur man kan undvika att bli bedragen. Men det finns en tumregel som aldrig går ur tiden.

– Är någonting för bra för att vara sant så är det ofta så. Den kommer aldrig bli gammal. När du ringer om tio år så kommer jag säga samma sak.

Så undviker du att bli utsatt för bedrägeri

De tre L:en

• Lägg på luren om du är osäker på vem som ringer upp.

• Lämna in ut någon privat information till någon okänd, helst inte till någon alls över telefon.

• Logga inte in på ditt bank-id på uppmaning av någon okänd.

Övriga tips:

• Klicka inte på länkar som du inte vet var de går till.

• Radera bluff-sms.

Källa: Paul Pintér.

För mer tips:

Säkerhetskollen.se

LÄS MER:Experten: Kommer se fler stulna nakenbilder 2024

LÄS MER:Fler äldre luras av bedragare: "Känner skam"

LÄS MER:Tonåringar använder AI för att ”klä av” jämnåriga

ANNONS